Goudzoekers doden tientallen indianen in Venezuela

Illegale goudzoekers hebben 80 Yanomami-indianen gedood in het Venezolaanse Amazonewoud, vlak bij de grens met Brazilië. Volgens de mensenrechten- organisatie Survival International hebben ze de gemeenschapshut in brand gestoken.

Het heeft dagen geduurd voor het nieuws van de slachtpartij de media heeft bereikt omdat die is aangericht op een afgelegen plaats in het regenwoud.

De drie overlevenden van de slachting waren op jacht toen het gemeenschapshuis in hun dorp in brand werd gestoken. Zij hebben de verkoolde lijken van hun stamgenoten ontdekt.

De Yanomami zijn al eerder slachtoffer geweest van fysiek geweld, bedreiging en ontvoeringen door illegale gouddelvers, zegt de inheemse organisatie Coiam. Zo zijn in 1993 16 vrouwen, kinderen en ouderen gedood. Illegale goudzoekers zakken af naar een afgelegen uithoek van het Amazonewoud, op zoek naar goud en diamanten.

Meer informatie over het bloedbad is te vinden op de website van Survival International.

De Yanomami-indianen leven in het noorden van het Amazonewoud, in Brazilië en Venezuela. Er leven naar schatting 19.000 indianen in dat gebied. De Yanomami leven in kleine dorpen van 50 à 400 inwoners. Het hele dorp leeft onder een gemeenschappelijk dak: de shabono of gemeenschapshut.