New Orleans doorstaat eerste orkaantest

New Orleans lijkt zijn eerste grote "orkaantest" sinds Katrina te hebben doorstaan. Isaac raasde ten westen van de Amerikaanse stad voorbij en richtte wel schade aan, maar die is niet zo dramatisch als bij Katrina.
De befaamde Bourbon Street in New Orleans baadt in de regen.

Zeven jaar na de verwoestende doortocht van Katrina, die een ongeziene schade aanrichtte en meer dan 1.800 mensenlevens eiste, stond New Orleans voor de eerste grote test met Isaac. Er is de afgelopen jaren voor miljoenen dollars geïnvesteerd in beveiligingsmechanismen, en die hebben nu stand gehouden.

Isaac raasde voorbij ten westen van New Orleans. Dat ging gepaard met windstoten tot 112 km/u en felle regen. In de stad zelf is er wind- en waterschade, vertelt politicoloog Dave Sinardet in New Orleans. "De verkeerslichten werken niet meer, er liggen bomen op de weg, maar het zwaartepunt lijkt wel voorbij." In de stad was een avondklok ingesteld om plunderingen tegen te gaan, maar dat lijkt niet heel streng te worden opgevolgd, zegt Sinardet. "Er lopen mensen op straat, maar daar wordt niet echt tegen opgetreden."

Er is ook veel schade in afgelegen plekken en in gebieden buiten de stad New Orleans die minder bescherming hadden gekregen. Hier en daar zijn er kleine overstromingen. Op veel plaatsen is er geen stroom meer en zijn bomen ontworteld. Er is een dode gevallen, een man die in een boom geklommen was.

Isaac trekt nu traag voort landinwaarts, met een snelheid van zo'n 10 kilometer per uur. In de loop van de dag zal hij Baton Rouge bereiken, de hoofdstad van Louisiana, zo'n 110 kilometer ten noordwesten van New Orleans. Volgens de weersvoorspellingen zal Isaac nog in kracht afnemen. Gouverneur Bobby Jindal waarschuwt echter dat de staat nog tot vrijdagmorgen de gevolgen van Isaac zal voelen.