Trappist Westvleteren: voor iedereen en altijd

Morgen sturen de lijsttrekkers uit alle gemeenten hun tweede antwoord op uit “De vragende partij”. Ook in deze tweede reeks voorstellen is er veel aandacht voor mobiliteit en milieu, de twee hoogste thema’s uit de top vijf. Maar andere ideeën rukken ook op. Vooral betaalbare woningen.

Opnieuw kregen onverwachte originele voorstellen uit “De vragende partij” veel steun in de gemeente. Enkele voorbeelden:

  • "ik stel voor dat het beste bier ter wereld de West-Vleteren 12 trappist gemakkelijker en onbeperkt te verkrijgen wordt. De brouwerij uitbreiden of desnoods privatiseren aub. (Vleteren)"
  • "Volkstuintjes voor Zele! Een ontmoetingsplaats, groene zone, rustpunt én een plaats waar men iets bijleert. Voor jong, oud, autochtoon en allochtoon."
  • "ik stel voor dat er een ruimte gemaakt word om een wekelijkse markt te organiseren in zwalm. Dit verhoogt het contact tussen de mensen en brengt de koopkracht ten goede."
  • "ik stel voor dat openbare plantsoenen ingezaaid worden met inheemse bloemenmengsels die bijen en vlinders aantrekken. Ook bij het planten van bomen en struiken: soorten zoals sporkehout, linde en eik." (Oudenburg)
  • "Ik wil dat we in Lennik met alle 3000 gezinnen samen investeren in 3 Lennikse windmolens. Deze leveren ons goedkopere, duurzame stroom voor alle Lennikse gezinnen gedurende 20 jaar."

Zon en strand

Sommige voorstellen zullen applaus krijgen van kustgangers:

  • "ik stel voor dat er geen megalomane bouwprojecten en vastgoedbubbels gecreeerd worden op het strand van Heist, maar dat duinen, sport en strandplezier voor groot en klein het overwicht halen." (Knokke-Heist)

Nog andere voorstellen doen denken aan strand en zon:

  • "ik stel voor dat er tijdens de uitbreiding van het sportcomplex 't Kapelleke ook gedacht wordt aan een beachvolleybalveld voor volleybalspelend Herenthout."

Wonen

Wonen – vooral de betaalbaarheid – rukt op in deze tweede reeks populaire voorstellen.

  • "ik stel voor dat er betaalbare woningen in de gemeente worden voorzien. Jonge gezinnen trekken weg omdat het niet meer betaalbaar is." (Zomergem)
  • "Ik stel een subsidie voor jongeren (jonger dan 30) die een woning kopen in Nieuwpoort en zich hier willen vestigen."
  • "Meeuwen-Gruitrode: graag woongelegenheid in de bebouwde kom voor senioren, alleenstaanden. Dus kleine sociale woningen."

Maar mobiliteit blijft de absolute topper. In Antwerpen haalt een tweede voorstel over de Lange Wapper een tweede keer de eerste plaats:

"ik stel voor om de Antwerpse ring te overdekken zodat er minder geluidsoverlast en vervuiling is en er gezonde openbare ruimte bijkomt voor alle sinjoren..."

Morgen, om 15 uur, kunt u de antwoorden van de lijsttrekkers lezen bij “De vragende partij”.

lees ook