8,8 miljoen euro voor slachtoffers van misdrijven

Het Noodfonds voor slachtoffers van misdrijven heeft vorig jaar 8,8 miljoen euro betaald. Dat geld ging naar mensen die iemand verloren hebben bij een gewelddadig incident of die daar zelf bij betrokken zijn geraakt.

Drama's als bijvoorbeeld de schietpartij in Luik kunnen vaak een financieel staartje krijgen voor de slachtoffers ervan. Eens een lange rechtszaak is afgelopen, kunnen slachtoffers wel terecht bij het Noodfonds, waar ze tot 62.000 euro financiële hulp kunnen krijgen.

Het Noodfonds betaalt geen schadevergoedingen, die taak is normaal weggelegd voor daders. "Maar als de dader van een misdrijf onbekend of onvermogend is, kunnen slachtoffers van een misdrijf financiële hulp vragen aan het Noodfonds", zegt Leon Oldenhove, voorzitter van de Commisie slachtoffers misdrijven. 

Hulp kan gevraagd worden door mensen die getroffen zijn door een drama, behalve door een verkeersongeval of diefstal zonder geweld, erfgenamen van het slachtoffer en nabestaanden van langdurig vermisten.

Hulpverleners van slachtoffers in ons land vinden dat het Noodfonds voor slachtoffers van misdrijven echter nog te weinig bekend is. Ze zijn het er wel over eens dat het fonds zijn nut al heeft bewezen.