"De kust blijft een stabiele topbestemming"

Volgens Westtoer, het West-Vlaamse provinciebedrijf voor toerisme en recreatie, heeft het goede weer in augustus de slechte situatie aan de kust in juli kunnen compenseren. De kusttram noteerde net geen recordaantal reizigers.

"We horen overal hetzelfde verhaal", steekt Geert Hoorens, regiomanger van Westtoer, van wal, "juli was slecht, zelfs met dat goede einde, en augustus was goed tot zeer goed".

Volgens Westtoer, het West-Vlaamse provinciebedrijf voor toerisme en recreatie, heeft het weer uiteindelijk geleid tot een normale, correcte zomer aan de kust. "De dagen rond 15 augustus, toen veel mensen een verlengd weekend hadden ingepland,  zijn wel uitgedraaid op een echt topweekend", zegt Hoorens nog.

Dat lijkt zich ook te vertalen in het totale aantal toeristen dat uiteindelijk de voeten in het zand stak op een of ander Belgisch strand.

"We blijven dan ook een stabiele topbestemming", meent Hoorens. "In een topzomer spreken we over 18 miljoen toeristen, nu komen we uit op ongeveer 16 miljoen. Er dus weinig fluctuatie."

Waar wel een sterke stijging te noteren viel, was op de kusttram. In juli en augustus vervoerde die exact 3.863.046 reizigers. "Dat is een sterke toename in vergelijking met vorig jaar, helaas net geen record", klinkt het bij De Lijn West-Vlaanderen.

Enkel in 2005 reden meer reizigers mee op de kusttram. Toen stond de teller op 3,9 miljoen.