"De lekkersten van het land" zijn bekend

In de Ancienne Belgique in Brussel heeft Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois (N-VA) de vijf nieuwe "Ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land" bekendgemaakt. De winnaars mogen twee jaar lang hun titel dragen.

"Wie is de lekkerste van het land?". Het lijkt wel een titel voor een nieuwe queeste naar uniek talent of een wedstrijd voor "missen" en "misters" met uitzonderlijke kwaliteiten. Vergis u echter niet.

Het nieuws dat Vlaams minister van Toerisme Geert Bourgeois  (N-VA) vandaag de wereld instuurde, had immers alles te maken met de culinaire troeven van de Vlaamse gemeenten. Bourgeois maakte in de Ancienne Belgique de vijf nieuwe "Ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land" bekend.

Sinds mei 2012 dongen 25 gemeenten mee naar deze titel en probeerden ze het publiek en de jury te overtuigen met streekproducten en culinaire hoogstandjes.

De opzet van het hele initiatief ligt besloten in de promotie van Vlaanderen als gastronomische regio waar binnen- en buitenlandse toeristen wekom zijn.

Twee jaar lang mogen de verkozen gemeenten hun eretitel dragen. De vijf "Ambassadeurs van Vlaanderen Lekker Land" kunnen zich profileren als een toeristische culinaire bestemming en krijgen steun en promotie van Vlaanderen, de provincie en de VRT.

Bruin, smakelijk en vintage

De gemeenten die tot "Ambassadeur" werden benoemd zijn Hoogstraten, Kinrooi, Oudenaarde, Overijse en Heuvelland.

Hoogstraten blijkt "een stadje met de smaak van aardbeien" en zal deze vrucht ook zeker uitspelen tijdens de campagne. In Kinrooi ligt de nadruk dan weer op dagverse groenten. "Het witte goud" of de asperges staan hier in de kijker.

In Oudenaarde overheerst vooral de bruine kleur van bier terwijl Heuvelland volop de Heuvellandse wijnen promoot. Overijse pakt tot slot uit met haar tafeldruif.