"Fietsparking onder een autovrij Beursplein"

Leden van de Brusselse SP.A hebben vanmorgen actiegevoerd in het premetrostation Beurs om hun eis voor een ondergrondse bewaakte fietsparking kracht bij te zetten. De socialisten vinden dat dergelijke fietsinfrastructuur noodzakelijk is om extra fietsers aan te trekken.

Ans Persoons, SP.A-kandidaat in de Stad Brussel, en Brussels parlementslid Jef Van Damme willen de heraanleg van de centrale lanen aanwenden om een ruime, bewaakte fietsstalling in te richten in het premetrostation Beurs, onder een autovrij Beursplein.

"Door de stijging van het aantal fietsers bereikt de huidige fietsinfrastructuur in de Vijfhoek haar limiet. De fietsstallingen in het centrum zitten vaak bomvol. Potentiële fietsers worden afgeschrikt door de vrees hun fiets nergens veilig te kunnen stallen. Die vrees is terecht, er worden elke dag 26 fietsen gestolen in Brussel", aldus Persoons.

“Fietsdiefstal en het gebrek aan beveiligde fietsparkings is een rem op de groei van het aantal fietsers in Brussel. Mijn eigen fiets werd onlangs nog gestolen aan het Beursplein", zegt ook Jef Van Damme.  "De MIVB gaat eindelijk het station Beurs vernieuwen, en de Stad Brussel gaat het Beursplein autovrij maken, een uitgelezen kans om een fietsparking aan te leggen. Het volstaat niet te zeggen dat mensen de fiets op moeten, je moet de alternatieven ook mogelijk maken met de juiste infrastructuur."

Volgens de socialisten is premetrostation Beurs dus de ideale locatie voor een ondergrondse fietsparking. De installatie van een fietslift of een hellend vlak zou de fietsparking makkelijk toegankelijk moeten maken. Zij wijzen er ookop dat concertorganisator Ancienne Belgique eveneens vragende partij is voor dergelijke infrastructuur.

lees ook