"Het is tijd om de bladzijde om te slaan"

Mitt Romney heeft op de Republikeinse partijconventie in Tampa, Florida, de nominatie voor zijn presidentskandidatuur officieel aanvaard. In zijn speech haalde hij snoeihard uit naar president Barack Obama. Hollywoodster Clint Eastwood maakte ook even zijn opwachting.

Op de slotdag van de Republikeinse conventie in Tampa was het uitkijken naar "le moment suprème" waarop Mitt Romney zelf het woord zou nemen. Romney was eerder nog niet op de conventie verschenen, hij voerde elders campagne. Onder anderen zijn vrouw Ann dinsdag en running mate Paul Ryan woensdag mocht eerder al de Republikeinse delegates toespreken als warmmakertje.

Maar gisteravond was het dus tijd voor Mitt Romney zelf, en voor de belangrijkste toespraak in zijn carrière tot nu toe. In volle primetime konden miljoenen Amerikanen op televisie zien hoe Romney sprak over zijn jeugd, zijn gezin, zijn geloof. Het meeste applaus weerklonk toen Romney het had over het gefaalde beleid van Obama.

"Ik wou dat president Obama geslaagd was, want ik wil dat Amerika slaagt", aldus Romney. "Maar zijn beloftes ruimden plaats voor ontgoocheling en verdeeldheid. Dit is niet iets wat we moeten aanvaarden. De tijd is gekomen om de bladzijde om te slaan. De tijd is gekomen om de ontgoochelingen van de laatste vier jaar achter ons te laten, om de ongelijkheid achter ons te laten, de beschuldigingen. Nu is de tijd gekomen om de belofte van Amerika te herstellen."

"Ik beloof om júllie te helpen"

Romney wees herhaaldelijk op het gebrek aan ervaring van Obama in de zakenwereld, iets wat hij als CEO wél heeft. Obama heeft er niks van gebakken, klonk het, de middenklasse is slechter af dan vier jaar geleden. De voedselprijzen zijn gestegen, de brandstofprijzen zijn gestegen, de werkloosheid is gestegen, het gezinsinkomen is gedaald. Dat schuift hij Obama in de schoenen.

"Obama begon zijn presidentschap met een rondje excuseren, ik begin mijn presidentschap met een rondje jobs creëren", stelde Romney. Net als zijn running mate Paul Ryan beloofde hij in 4 jaar tijd 12 miljoen nieuwe banen en een ommekeer van een economie die opgezadeld zit met een werkloosheid van 8,3 procent.

Hoe dat concreet moet gebeuren, deed hij niet uit de doeken, maar dat maakt ook geen deel uit van een aanvaardingsspeech.

Romney maakte er ook een punt van dat hij de torenhoge overheidsschuld wil terugdringen en nieuwe handelsovereenkomsten wil afsluiten. Uitspraken en beloftes die op veel bijval in de zaal konden rekenen. Een luid gejuich en een staande ovatie waren er ook toen Romney beloofde om de hervorming van de gezondheidszorg van Obama terug te schroeven.

Het buitenlandse beleid van Obama noemde hij te slap: te mild door Iran, te weinig ondersteunend voor Israël. En ook de inspanningen voor het milieu konden niet op veel bijval rekenen. "Obama beloofde om het stijgen van de zeespiegel te stoppen en de planeet te redden. Ik beloof om júllie te helpen."

Romney kreeg na zijn toespraak op het podium het gezelschap van zijn vrouw, zijn vijf zonen en de meeste van zijn achttien kleinkinderen. Ook Paul Ryan en zijn gezin deelden mee in het applaus.

"Wie zijn job niet doet, moet weg"

Een speciale rol op de laatste avond van de conventie was weggelegd voor Clint Eastwood. De 82-jarige acteur en regisseur had eerder als een van de weinige Hollywoodsterren zijn steun voor Romney uitgesproken.

In een sketch waarin hij Obama aansprak, noemde Eastwood het om te huilen dat 23 miljoen Amerikanen zonder werk zitten. "Wie zijn job niet goed doet, moet vertrekken. We hoeven niet voor iemand te stemmen gewoon omdat hij een vriendelijke jongen is. Het wordt tijd dat er iemand anders komt en de problemen oplost."

Eastwood kon ook niet heen om de oneliner uit de "Dirty Harry"-films die hem beroemd hebben gemaakt. "Go ahead..", gaf hij de voorzet, "make my day!", scandeerde een enthousiast publiek.