"Ik raad anderen aan om gewoon foto’s te nemen"

Wat begon als een grap tussen twee vrienden in januari 2011 is intussen een heuse uitdaging geworden voor een van hen. Tot 16 december heeft de Brit Lawrence Edmonds nog de tijd om zijn tong tegen iedere anglicaanse kathedraal die het Verenigd Koninkrijk rijk is te plakken. De kathedralen in Engeland hebben zijn mondvocht al ontvangen, en nu wachten nog die van Wales, Schotland en Noord-Ierland. Aan BBC gaf hij meer uitleg over zijn ervaringen tot hier toe.

"Ik wou dat ik alleen maar een bezoekje moest brengen, of de kathedraal een kus moest geven, of iets dergelijks. Maar mijn vriend Adam wilde de uitdaging zo moeilijk mogelijk maken."

In totaal zijn er 64 anglicaanse kathedralen te likken door Edmonds. Om tot een goed resultaat te komen zal hij ruim 16.000 km moeten afleggen. Een opgave waarop de 26-jarige jongeman zich blijkbaar graag smijt: "Ik leer heel veel over de architectuur en de geschiedenis van de anglicanen in ons land. Iedere kathedraal heeft zijn eigen verhaal en zijn eigen verrassingen."

"Anderen reageren positief op deze uitdaging, omdat ik de situatie van vele kathedralen in de schijnwerpers zet. Bovendien gedraag ik me erg eerbiedig op deze plaatsen. Voor sommigen is het misschien aanstootgevend. Maar dat is het niet volgens mij."

"De mensen die de kathedralen bezoeken, raad ik aan foto’s te nemen. Want door te likken bestaat toch wel de kans dat je een ziekte oploopt. Ook kunnen er korrels in je mond terechtkomen. Dat is niet plezant. De kathedraal in Wakefield bijvoorbeeld smaakte erg vies. Ik hoop dat ik daar niets aan overgehouden heb."

Alle foto’s van de lik-avonturen van Edmonds tot hier toe kunt u op zijn blog bekijken.

lees ook