"Politieke uitspraken bij Gordel zijn provocatie"

BHV en andere communautaire kwesties verhitten in de Rand rond Brussel nog maar eens de gemoederen net voor de laatste Gordel. Burgemeester Damien Thiéry (FDF) van Linkebeek en parlementslid Eric Van Rompuy (CD&V) kruisen in "Terzake" de armen én de degens.

Thiéry kwam vandaag terug op de beslissing om een Gordel-wandeling in Linkebeek te verbieden. Nu de organisatie een officiële aanvraag ingediend heeft, kan de wandeling toch doorgaan. Maar De Gordel blijft Thiéry dwarszitten.

"Sport en politiek gaan niet samen. Mensen die met Vlaamse vlaggen rondlopen en extremistische liedjes zingen, dat is een provocatie", zegt hij in "Terzake".

"U bent een slechte verliezer, meneer Thiéry", reageert Eric Van Rompuy. "BHV is gesplitst en dat zonder toegevingen aan de Franstaligen. Meneer Thiéry is nog steeds niet benoemd als burgemeester, er is geen corridor, de zes faciliteitengemeenten behoren nog altijd tot Vlaanderen, enzovoort." Het is een geanimeerd debat, beide politici fulmineren strijdvaardig, met gekruiste armen.

Van Rompuy is tevreden met de splitsing van BHV. "Dat is meer dan 30 jaar de eis geweest van De Gordel." Daarom draagt hij zondag een t-shirt met als opschrift: "BHV gesplitst!!! Dank u Gordel." Maar ook het t-shirt noemt Thiéry een provocatie.

Raakt Thiéry na 14 oktober benoemd?

Van Rompuy zegt ook dat hij "nieuwe pesterijen" verwacht van Thiéry. Maar Thiéry countert. Dat Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA) het Gordelbesluit van Linkebeek vernietigde, "dát is een pesterij".

Of de rondzendbrief-Peeters (waardoor Franstaligen in de Rand hun oproepingsbrieven in het Frans moeten aanvragen), dat vindt Thiéry een pesterij. Doordat hij die aan zijn laars lapte in 2006, is hij nog steeds niet benoemd. "Maar voor mij telt enkel de federale wet, niet die omzendbrief. Dat ik tot burgemeester ben verkozen, maar nog steeds niet benoemd ben, is niet democratisch."

Is Thiéry van plan om nu opnieuw oproepingsbrieven in het Frans te versturen? "Ik weet het nog niet, er zijn nieuwe federale wetten, we moeten nog eens bekijken met de advocaten wat de gevolgen zijn. We nemen de beslissing begin oktober."