"Wereldrecord van grootste aantal leugens"

Nam Paul Ryan een loopje met de waarheid in zijn toespraak op de Republikeinse conventie? Heel wat Amerikaanse commentatoren menen alleszins van wel.

Paul Ryan, de 42-jarige running mate van Mitt Romney in de race naar het Witte Huis, gaf woensdagavond een vlammende speech op de Republikeinse partijconventie in Tampa, Florida. Hij kreeg de zaal op zijn hand met aanvallen op het beleid van Obama en illustreerde die met enkele voorbeelden. Enkele Amerikaanse journalisten en columnisten namen die onder de loep.

Een van de kernpunten in de speech was bijvoorbeeld de sluiting van een fabriek van de autofabrikant General Motors in Janesville, Wisconsin, de thuisbasis van Ryan. Ryan verweet Obama dat hij zich niet aan zijn belofte heeft gehouden om die fabriek open te houden.

"We hebben helemaal geen bewijs gevonden dat Obama dat ooit expliciet beloofd heeft," zegt Politifact.com, een project dat zowel Democratische als Republikeinse woorden en daden tegen het licht houdt met een "waarheidsmeter". "Bovendien sloot de fabriek al in december 2008, toen George W. Bush nog president was en dus voor Obama. De claim van Ryan is dus onwaar."

Ryan nam Obama ook onder vuur voor besparingen in Medicare, een medisch hulpprogramma voor 65-plussers. Obama heeft 716 miljard dollar geschrapt, klonk het boos. Wat Ryan niet zei, was dat hij in zijn eigen begrotingsplannen ongeveer dezelfde besparingen voorstelt, aldus FactCheck.org en Fox News.

Voorts stelde Ryan, voorzitter van de begrotingscommissie in het Huis van Volksvertegenwoordigers, dat de Republikeinen niets dan goede wil toonden en goedbedoelde voorstellen op tafel legden om de grote overheidsschuld aan te pakken, terwijl Obama "niets deed dan de kwestie te ontwijken en demagogisch af te branden".

Maar het was Ryan die, als lid van de commissie die Obama in 2010 in het leven riep om een compromis uit te werken, uiteindelijk tegen het eindrapport stemde. Ook de deal uitgewerkt tussen Obama en de Republikeinse leider John Boehner werd nadien door het door de Republikeinen gedomineerde Huis afgeschoten, meldt onder meer het Amerikaanse persagentschap Bloomberg.

"Feit: terwijl Ryan de downgrade van de kredietwaardigheid van de VS op de uitgaven onder Obama probeerde te steken, was de kredietverlaging eigenlijk het gevolg van het dreigement van de Republikeinen om het schuldplafond niet te verhogen", liet ook het nochtans Republikeinsgezinde Fox News optekenen.

"Voor wie nog maar een beetje aandacht besteedt aan feiten, was de speech van Ryan een duidelijke poging om het wereldrecord te breken van het grootste aantal pure leugens en foute interpretaties in een politieke toespraak", aldus Fox-columniste Sally Kohn. "Verkiezingen moeten een strijd zijn, gebaseerd op je prestaties in het verleden en je visie op de toekomst, niet gebaseerd op wie wegkomt met de meeste leugens of verdraaiingen."