"Willebroek moet kaart van de toekomst trekken"

Groen Willebroek vindt de realisatieconvenant voor het projectgebied Denaeyer te mager. "We vinden onvoldoende stof terug die ambitie en toekomstgerichtheid uitstraalt", klinkt het.
Groen Willebroek kan zich niet vinden in de huidige realisatieconvenant (foto: nieuwe kandidaten Groen en voorzitter Thierry Serrien (rechts)

Het projectgebied "Denaeyer" is een zogenoemd brownfieldproject, waarbij oude en verlaten fabrieksterreinen gesaneerd worden en plaatsmaakt voor nieuwe, minder vervuilende industrie, woongebied, groene zone en publieke ruimte.

Maar de realisatieconvenant tussen de gemeente en de projectontwikkelaars zint Groen Willebroek niet. "‘In de minimale elementen waaraan door de ontwikkelaars moet worden voldaan vinden we onvoldoende stof terug die ambitie en toekomstgerichtheid uitstraalt", reageert Groen-vooriztter Thierry Serrien.  "

Meer bepaald is er nergens sprake van de toepassing van de meest vooruitstrevende vormen van duurzaam bouwen. Enkele principes zouden kunnen zijn: zuidengericht bouwen, energieneutraal proberen te zijn of zoveel mogelijk aaneengesloten bouwen."

Volgens Groen is er ook alleen een intentieverklaring voor potentiële gemeenschapsvoorzieningen binnen het projectgebied. "Dat is voor ons te mager, wij eisen harde garanties voor voorzieningen als een jeugdhuis en een feestzaal", klinkt het. Daarnaast schort er volgens de Willebroekse groenen ook wat aan de communicatie, het overleg en de participatie van de bevolking.

Groen is bereid de convenant goed te keuren als haar opmerkingen worden opgenomen in de convenant. "Maar in de huidige omstandigheden kunnen we dit niet goedkeuren."

lees ook