Aardverschuiving in Hooglede?

14 oktober belooft een spannende dag te worden in Hooglede. Na 18 jaar verliest Samen mogelijk de absolute meerderheid nu twee SP.A-schepenen uit de partij zijn gezet. Onder het alternatief Samen Sterk trekken zij met een eigen lijst naar de kiezer.

Na het vertrek van Open VLD in 2000 is het de tweede fractie die uit de kartellijst verdwijnt. Met de naam N-VA+ presenteren de overblijvers zich nu als het uithangbord van de Vlaams-nationalisten.

Burgemeester Jozef Lokere trekt deze lijst maar wil weinig kwijt over de afsplitsing binnen Samen: “Deze kwestie is al voldoende aan bod gekomen in de pers.” Over het waarom van de beslissing blijft hij al even spaarzaam met woorden: “In januari jongstleden hebben wij de twee schepenen laten weten dat in oktober voor hen geen plaats meer was op onze lijst.”

De burgemeester ontkent dat onenigheid zijn meerderheid teisterde: “We hebben altijd goed samengewerkt en alle beslissingen zijn unaniem genomen.” “Met de N-VA+ hopen we de grootste partij te blijven”, klinkt het nog.

Excommunicatie

Een heel ander verhaal is te horen bij Erwin Delbeke, een van de schepenen in kwestie. De lijsttrekker van Samen Sterk heeft nog steeds het raden naar de reden van zijn excommunicatie: “Vierentwintig jaar lang hebben we als SP.A goed samengewerkt binnen Samen.” Een mogelijke verklaring zoekt hij hogerop: “Waarschijnlijk heeft de nationale N-VA-leiding de afdeling van Hooglede gedwongen om met een aparte lijst aan te treden.”

Met zijn nieuwe lijst mikt Delbeke op 2 tot 3 zetels. Hij sluit geen enkele coalitie uit maar het water tussen Samen Sterk en het overgebleven Samen blijft diep: “Na 14 oktober gaan we liever niet samen met de N-VA+. Een tripartite met CD&V en Open VLD is wel goed mogelijk.”

Wissel van de wacht?

Dat beseft ook Rita Demaré, die de CD&V-lijst trekt. “Met de komst van Samen Sterk worden de stemmen nog meer verdeeld. Mogelijk maakt dit van CD&V de grootste partij.” In 2006 rijfden de christendemocraten acht zetels binnen. Dit aantal willen ze minstens evenaren. “Als de kiezer mij een mandaat geeft, dan neem ik mijn verantwoordelijkheid als kandidaat-burgemeester op,“ voegt ze vastberaden toe.

Ook Demaré overweegt elke coalitie maar hecht veel belang aan de motivatie van de betrokken partijen: “Alle neuzen moeten in dezelfde richting staan. Ik wil als een ploeg aan een gezamenlijk project werken.”

Uitstel

Open VLD is al even ambitieus. In 2006 haalde de partij net geen 3 zetels. Lijsttrekker Frederik Sap hoopt nu zelfs op 4 uit te komen. Hij hekelt de gebrekkige cohesie binnen Samen, waardoor belangrijke beleidsdaden steevast werden uitgesteld. “Door het onderlinge gekrakeel blijft een ruimtelijk structuurplan al twaalf jaar uit. Dit is nefast voor het ondernemersklimaat binnen onze gemeente.”

Sap wil van Hooglede opnieuw een bruisende gemeenschap maken en wil hiervoor samenwerken met elke partij die de ideeën van Open VLD onderschrijft. “We staan te popelen om onze visie in beleid om te zetten.”

Alexander Verstraete

lees ook