Angola kiest nieuw parlement en nieuwe president

In Angola worden vandaag parlementsverkiezingen gehouden. Het is de derde keer dat de Angolezen mogen gaan stemmen sinds het einde van de burgeroorlog, in 2002. De partijleider van de grootste partij wordt meteen ook president, zoals de nieuw ingevoerde grondwet bepaalt.

De grootste kanshebber is huidig president José Eduardo dos Santos van de regerende Movimento Popular de Libertação de Angola (MPLA), die al sinds 1979 aan de macht is in Luanda.

Zijn belangrijkste uitdager is Isaias Samakuva (foto) van de voormalige rebellenbeweging União Nacional para a Independência Total de Angola (UNITA), maar echt veel kans maakt die niet. Bij de vorige verkiezingen, in 2008, haalde het MPLA 81 procent en moest UNITA zich tevreden stellen met amper 10 procent. Verwacht wordt dat de verkiezingsresultaten van vandaag in dezelfde lijn zullen liggen. 

De presidentsverkiezingen in Angola zijn niet meer rechtstreeks. Sinds de grondwetswijziging van 2010 wordt de voorzitter van de partij die de parlementsverkiezingen wint automatisch ook president.

Er bestaan twijfels of de stembusgang wel volgens het boekje verloopt. Er is sprake van duizenden Angolezen wiens naam niet voorkomt op de kieslijsten - wat kan wijzen op kiesfraude -, maar de Nationale Kiescommissie ontkent dat er problemen zijn.

Angola is een voormalige Portugese kolonie en werd onafhankelijk in 1975. Gedurende decennia werd het land verscheurd door een bloedige burgeroorlog, waarbij vooral het UNITA van toenmalig leider Jonas Savimbi het MPLA-regime in Luanda bevocht, met steun van het racistische apartheidsregime in Zuid-Afrika.

Sinds het einde van die burgeroorlog, in 2002, kent het land een enorme economische groei en is het de op twee na sterkste economie van Afrika geworden. Dat heeft alles te maken met de bloeiende oliewinningsindustrie in het land.

Ondanks die olierijkdom leven veel Angolezen nog in grote armoede.