CD&V tegen 5 partijen in Deerlijk

Voor het eerst sinds mensenheugenis dingen bij de lokale verkiezingen zes partijen naar de gunst van de kiezer in Deerlijk. De strijd wordt een "één tegen allen", met name tegen CD&V van burgemeester Claude Croes, die een volstrekte meerderheid wil behouden.
Vlnr. Claude Croes (CD&V), Tundie D’hont (SP.A), Luk Schelfhout (DURF!), Tony Courtens (Vlaams Belang), Filip Terryn (N-VA) en Bert Schelfhout (Open VLD).

CD&V was in mei al klaar met de lijst van 21 kandidaten en voor de vijf uitdagers was het wachten tot de tweede helft van augustus. De N-VA pakt uit met een nieuwkomer als lijsttrekker. Filip Terryn is de zoon van ereburgemeester Roger Terryn, die zijn hele leven onder CD&V-vlag voer. De jonge afdelingsvoorzitter Sophie Mespreuve staat tweede.

Ook bij de SP.A staat een nieuwkomer op kop. Afdelingsvoorzitter Tundie D’hont is de enige vrouwelijke lijsttrekker. Gino Baert, sinds lang in de Deerlijke politiek, staat tweede.

Open VLD trekt resoluut de kaart van de verjonging met Bert Schelfhout op kop en Angelique Lefebvre op twee.

Tony Courtens en Luk Schelfhout, zes jaar geleden samen verkozen voor Vlaams Belang, gaan thans als tegenstanders naar de kiezer. Tony Courtens trekt de lijst van Vlaams Belang en Luk Schelfhout, sinds enkele maanden een onafhankelijk raadslid, dingt met zijn eenmanspartij DURF! naar de gunst van de kiezers.

Veiligheid wordt een belangrijk thema

CD&V heeft sinds mensenheugenis de touwtjes in handen in Deerlijk. Die partij gaat voor thema’s als veiligheid, een ondernemende gemeenschap, gezonde financiën, durven investeren en maximale ondersteuning voor verenigingen en vrijwilligers.

Alle partijen hebben veiligheid als belangrijk thema in hun programma. Hierbij komt de vraag naar een eigen brandweerkazerne in de focus. Iedereen is vragende partij, maar burgemeester Croes, die op regionaal vlak mee de brandweerhervormingen behartigt, wil zich vooralsnog niet vastpinnen op een "must".

CD&V wil een goede regionale oplossing voor de brandweer met Deerlijk als vragende partij voor een locatie. Open VLD wil een kazerne langs de Ringlaan in Deerlijk, Voor Vlaams Belang is de kazerne topprioriteit en voor de N-VA is het behoud van een eigen dienst 100 het minimum om voor te gaan.

Het financiële vooruitzicht voor de gemeente ziet er niet rooskleurig uit. CD&V investeerde de voorbije jaren. “Wij willen gezonde financiën, maar durven investeren als noodzakelijk item voor een goed beleid,” zegt die partij.

De SP.A pleit voor besparingen en voor het betaalbaar houden van diensten zoals de kinderopvang. DURF! pleit voor structurele hervormingen om te besparen (b.v. samenwerking met publieke en private instanties). Open VLD wil slimme besparingen en pleit voor het vermijden van nutteloze uitgaven. De N-VA stelt dat alle investeringen beredeneerd moeten worden.

De opwaardering van de entiteit Sint-Lodewijk wordt door iedereen onderschreven. De adelbrieven uit de voorbije legislaturen zijn mager en een inhaalbeweging voor o.m. cultuur, infrastructuur en mobiliteit worden thema’s voor de verkiezingen.

Voor de herinrichting van het kruispunt op de Belgiek zitten de partij op verschillende golflengtes. Het onlangs voorgestelde voorontwerp roept vragen op. De N-VA wil het dossier nog herbekijken. Open VLD en DURF gaan voor een parallelweg met de E17 om het verkeer op de Belgiek te beperken.

Wat 14 oktober ook wordt, er komen veel nieuwe mensen in de raad. De lijsttrekkers van de N-VA, de SP.A en Open VLD zijn nieuw en zeker verkozen. Ook bij CD&V staat meer dan één kandidaat te trappelen om tot de verkozenen te horen en voor een uitvoerend mandaat in aanmerking te komen.

Marc Vergote

lees ook