Colruyt vervolgd voor te goedkope sigaretten

Het parket van Brussel start een onderzoek tegen Colruyt omdat de warenhuisketen het wettelijk verbod op tabaksreclame zou overtreden. Colruyt geeft kortingen op tabak en is daarvoor al beboet, maar de keten weigert de boete te betalen.

De federale overheidsdienst Volksgezondheid heeft onlangs het dossier tegen Colruyt overgemaakt aan het parket van Brussel. Dat meldt De Tijd. Colruyt verkoopt onder meer pakjes sigaretten aan een lagere prijs dan op het pakje vermeld staat.

Colruyt kreeg daarvoor een boete van Volksgezondheid omdat Colruyt het verbod op tabaksreclame zou schenden. Alle vormen van reclame op tabak zijn immers verboden, Volksgezondheid beschouwt prijskortingen ook als een vorm van reclame.

Maar Colruyt vecht dat aan en weigert ondertussen de boete te betalen. Volgens Colruyt mag de overheid geen minimumprijzen voor producten opleggen en dus ook niet verplichten om aan een bepaalde prijs te verkopen. Minimumprijzen opleggen is in strijd met de Europese wetgeving, zegt Colruyt.

De warenhuisketen zegt ook dat de (lagere) prijs voor tabaksproducten afficheren in de winkels geen reclame is. "Warenhuizen zijn verplicht om de verkoopprijs van een product duidelijk aan te geven in de winkelrekken. Wat we doen, is niet meer dan ons gedragen naar die wettelijke verplichting", luidt het bij de winkelketen met "Gegarandeerd de laagste prijzen" als reclameslogan.

Ook Aldi en Makro bieden kortingen aan op tabaksproducten, het is niet uitgesloten dat er later ook tegen hen een onderzoek wordt geopend.