Commotie over reeks executies in Gambia

Gambia krijgt forse kritiek om de geplande executies van terdoodveroordeelde gevangenen. President Yahja Gammeh wil tegen half september alle mensen uit death row laten executeren.

In de Gambiaanse gevangenissen zitten 47 gevangen die de doodstraf kregen. Terwijl er anders jaren over gaan voor de executies uitgevoerd worden, heeft de president nu bevolen dat alle gevangen tegen half september omgebracht worden.

Tot nu toe zijn al 9 van de 47 gevangenen geëxecuteerd. Onder hen zijn 2 Senegalezen. Senegal, dat Gambia omvat, heeft fel geprotesteerd. Het land heeft de ambassadeur om uitleg gevraagd. Bij de 38 gevangenen die nog in de dodencel zitten, is er nog een man met de Senegalese nationaliteit. Dakar eist dat Banjul de executie stopzet.

Maar niet alleen het buurland van Gambia heeft kritiek. Ook de Verenigde Staten, waar jaarlijks ook meerdere gevangenen geëxecuteerd worden, eist dat de executies stoppen. De Afrikaanse Unie heeft al bezwaren geuit. En Navi Pillay, de mensenrechtencommissaris van de VN, zegt ook dat ze "extreem bezorgd" is.

Verschillende mensenrechtengroeperingen zeggen dat verschillende gevangenen ter dood veroordeeld zijn omdat ze kritiek hadden op Jammeh. Dat zou volgens hen de reden zijn waarom de president hen snel uit de weg wil hebben.