Evacuaties na bosbranden in Marbella

In de buurt van de Spaanse badstad Marbella zijn vanmorgen duizenden mensen geëvacueerd vanwege een bosbrand. Er is sprake van één dodelijk slachtoffer. Buitenlandse Zaken heeft geen informatie over Belgen in de regio die in moeilijkheden zitten.

Gisteren brak een brand uit over een 12 kilometer lang gebied aan de kust van Andalusië, in het zuiden van Spanje. De gemeenten Mijas, Marbella, Alhaurin de la Torre, Ojen en Coin zijn getroffen.

Het vuur werd aangewakkerd door felle wind. Meer dan 250 brandweermannen en 10 bluswagens zijn ingezet om het vuur te bestrijden. Ze krijgen sinds vanmorgen de steun van 17 blusvliegtuigen- en helikopters en hopen het vuur in de loop van de dag onder controle te krijgen.

Vanmorgen werden ongeveer 4.000 mensen geëvacueerd uit het gebied. Dat gebeurde uit voorzorg, laten de autoriteiten weten aan de lokale media. Enkele huizen hebben wel schade opgelopen. Er is sprake van één dodelijk slachtoffer.

"Onze ereconsul is ter plaatse en gaat na of er Belgen zijn onder de talrijke geëvacueerden, om hen bijstand te verlenen", zegt Michel Malherbe van Buitenlandse Zaken. Hij heeft geen informatie over landgenoten die in de problemen zitten. Touroperatoren Jetair en Thomas Cook hebben ook klanten in Andalusië, maar een evacuatie is niet aan de orde, zeggen ze.

Spanje is deze zomer getroffen door een hele reeks bosbranden als gevolg van hitte en droogte. De teller staat momenteel al op 12.000 branden. Ongeveer 1.500 km² bos werd daarbij al in de as gelegd.

VRT Nieuws zoekt getuigenissen. Bent u in de buurt en heeft u beelden of wil u graag een reactie kwijt, mail dan naar nieuws@vrt.be.