Feministische auteur Shulamith Firestone overleden

De feministische schrijfster Shulamith Firestone, vooral bekend van haar radicale werk "The dialectic of sex", is dood aangetroffen in haar appartement in New York. Ze is 67 jaar oud geworden.

Het lichaam van de schrijfster werd dinsdag gevonden, zo heeft haar zus Laya Firestone bekendgemaakt. Ze zou een natuurlijke dood gestorven zijn.

De in Canada geboren schrijfster publiceerde op 25-jarige leeftijd het door marxistische theorieën en het werk van Simone de Beauvoir geïnspireerde "The dialectic of sex: the case for feminist revolution" (1970), een werk dat een grote invloed had op het Amerikaanse feminisme in de jaren zeventig.

Firestone propageerde de stelling dat vrouwen pas echt bevrijd zouden zijn wanneer ze niet meer zouden moeten instaan voor het voortbrengen van een nageslacht. In haar ideale toekomst zouden kinderen dan ook buiten de baarmoeder verwekt worden en opgevoed worden door beide geslachten samen.

Na de publicatie van haar invloedrijke werk, in het Nederlands uitgegeven als "De dialectiek van de sekse", trok Firestone zich terug uit het publieke leven. In de jaren 80 werd ze opgenomen met schizofrenie.