Gentse Stadshal is onofficieel ingewijd

De actiegroep “Gent bleit” heeft vanavond de Stadshal op het Emile Braunplein voor geopend verklaard. De “schaapstal” wordt niet door alle Gentenaars op enthousiasme onthaald en de onofficiële opening had dan ook meer weg van een ludieke rouwstoet, op ironische wijze geanimeerd door “Het Spelleke van drei Kluiten”.

Een kleine 300 mensen was komen opdagen voor de inwijding. Er was niemand van het stadsbestuur aanwezig: de bewindvoerders zullen morgen de prestigieuze Stadshal officieel inwijden. Het imposante moderne bouwwerk in de historische Kuip van Gent is op zijn zachtst gezegd controversieel, en dus mocht een onofficiële opening niet ontbreken voor de dwarse Gentenaars.

De cabaretgroep “Het Spelleke van Drei Kluiten”, dat de Gentse politiek wel vaker over de hekel haalt, heeft voor de gelegenheid een aantal liederen gemaakt. “De stad heeft een schaapstal, een evenementenhal. Ze noemen het liever stadshal, maar het trekt op niemendal”, luidt één van de teksten. “Gent heeft nu de grootste schaapstal van Europa”, grapte acteur Luc De Bruycker. De aanwezige betogers beaamden dat met het passende schapengeblaat.

“Wij vinden dat dit een schaapstal is”, legt organisator Hans Van Doorne uit. “Schapen bleiten. Terzelfdertijd is bleiten een Gents woord voor huilen, en wij huilen voor deze schaapsstal die wij eigenlijk niet gewenst hebben.”