Keuze zat in Ezelsgemeente

Overdaad schaadt, behalve in Kuurne. Daar dingen niet minder dan zeven partijen naar de gunst van de kiezer. De N-VA verlaat de eenheidslijst Kartel en werpt zich met een eigen lijst in het verkiezingsgewoel. Aan de andere kant van het politieke spectrum waagt de PVDA voor het eerst haar kans.

Burgemeester Carl Vereecke leidde de voorbije zes jaar een coalitie tussen zijn lijst Kartelk en CD&V. Hij houdt gemengde gevoelens over aan het vertrek van de partners van de N-VA. “Enerzijds betreur ik hun beslissing. We hebben altijd goed samengewerkt en ze betekenden een aanzienlijke meerwaarde.” Anderzijds stelt de demarche hem in staat Kartel een nieuwe wending te geven. Voortaan gaat de groep door het leven als de Lijst van de Burgemeester zonder verwijzing naar politieke partijen. “We zijn geen lijst van kleuren maar van mensen.”

Precies het schrappen van de partijnamen was voor de N-VA een brug te ver. “We willen ons als partij kunnen profileren en trekken daarom in eigen naam naar de kiezer,” zegt lijsttrekker Johan Bossuyt. Ook hoopt hij een graantje te kunnen meepikken van de populariteit die zijn partij momenteel op het nationale niveau geniet. Toch blijft hij realistisch: “De grootste worden we waarschijnlijk niet maar we willen wel graag meebesturen.”

Quid Vlaams Belang?

Die droom heeft Vlaams Belang al lang opgeborgen. In 2006 haalde de partij uit het niks drie zetels binnen maar toenmalig lijsttrekker Martine Decannerie ziet de bui al hangen: “De N-VA zal waarschijnlijk een deel van onze stemmen afsnoepen maar toch hopen we ons vorig resultaat te herhalen.” Zelf heeft ze het te druk om de lijst opnieuw aan te voeren. Wie haar plaats inneemt, blijft voorlopig geheim.

Het wordt in elk geval niet Rudy Devriendt. Zes jaar geleden stond hij nog op de lijst van Vlaams Belang maar kort na de verkiezingen werd hij uit de partij gezet. Sindsdien vertegenwoordigt hij LDD in de gemeenteraad maar ook aan deze verbintenis komt binnenkort een einde. “LDD is een doodgebloed varken,” aldus Devriendt. Hij sluit zich nu aan bij de Lijst van de Burgemeester.

Versnippering

De SP.A en Groen vormen net als in 2006 een kartel. Toen haalden ze samen vier zetels, nu durft lijsttrekker Francis Watteeuw dromen van een vijfde. Toch blijft hij voorzichtig: “Het politieke landschap in Kuurne is enorm versnipperd. Dat maakt het moeilijk om winst en verlies in te schatten.” 

Ook voor hem blijft de vraag wie de grootste partij zal worden: “Het is lang niet zeker dat burgemeester Vereecke nog eens zes jaar zal kunnen doorgaan. De N-VA zal ongetwijfeld flink wat stemmen wegplukken.”

Ambitieus

Mogelijk kan CD&V hiervan profiteren. Nu reeds is ze de op één na grootste partij met zes zetels. Als ze dit aantal kan bestendigen, gaat ze misschien aan de leiding. Lijsttrekker Francis Benoit blijft echter met beide voeten op de grond: “Nationaal doet onze partij het niet al te best en mogelijk straalt dit af op het lokale niveau.”

Daarnaast wijst ook hij op de politieke versplintering die na 14 oktober waarschijnlijk alle pistes zal openlaten om een coalitie te vormen. Benoit is echter niet van ambitie verstoken: “In 2006 haalde ik het tweede aantal stemmen na de burgemeester. Bovendien ben ik zes jaar lang eerste schepen geweest.” Lees: de christendemocraat is kandidaat om de fakkel van burgemeester Vereecke over te nemen.

Linkse nieuwkomer

En dan is er nog de PVDA die voor het eerst een lijst indient. “Een zetel binnenhalen zou al een groot succes zijn,” zegt lijsttrekker Johan Saelens. Maar waarschijnlijk is dat te hoog gegrepen: “Met onze deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen willen we in de eerste plaats onze naambekendheid vergroten in het licht van de federale verkiezingen van 2014.”

Naar eigen zeggen kreeg zijn partij een aanbod van de SP.A om als onafhankelijken op een brede linkse lijst te gaan staan. “Dat was voor ons geen optie, want de SP.A heult te veel mee met rechtse standpunten. Wij willen met een links alternatief de kiezer overtuigen.”

Alexander Verstraete

lees ook