Luchthaven Frankfurt overvol door staking

De luchthaven van Frankfurt zit overvol door de staking van vanmorgen bij luchtvaartmaatschappij Lufthansa. Het vliegend personeel had vanmorgen het werk neergelegd uit onvrede over de lonen. Door de staking is er geen parkeerruimte meer op de luchthaven. Heel wat vluchten kunnen daardoor niet landen.
Door de staking raakten duizenden passagiers geblokkeerd

Door de staking was vanmorgen een kwart van de vluchten geschrapt, vooral binnenlandse en Europese vluchten. Lufthansa probeerde een alternatief te vinden voor de getroffen passagiers.

Sinds vanmiddag accepteert de luchthaven van Frankfurt, de op twee na drukste van Europa, geen binnenkomende vluchten uit andere Europese landen meer omdat er geen parkeerruimte meer vrij is. Luchthavenuitbater Fraport heeft Europese luchtvaartmaatschappijen laten weten dat er geen vluchten meer mogen vertrekken richting Frankfurt. Ook vanuit Brussel zijn enkele vluchten richting Frankfurt geschrapt.

De werknemers van Lufthansa voeren actie omdat ze ontevreden zijn over hun loon. Dat is al 3 jaar niet meer verhoogd. De bonden eisen een loonsverhoging van 5 procent gedurende 15 maanden en retroactief vanaf 1 januari dit jaar. Dat moet de 3 jaar van stagnatie compenseren, argumenteren ze. Daarnaast eisen de syndicalisten ook dat Lufthansa niet langer zo veel interims inzet in de vliegtuigen maar meer vast personeel in dienst neemt.

De vakbond UFO kondigde dinsdag al aan dat er tijdelijke stakingen zouden komen die slechts op het laatste moment zouden worden aangekondigd. "Op middellange termijn bereiden we ook een onbeperkte staking voor", zei voorzitter Nicoley Baublies.