Najaar van Bozar in de war door Arabische Lente

Het kunstencentrum Bozar in Brussel moet 2 grote najaarstentoonstellingen minstens 2 jaar uitstellen. Door de woelige politieke situatie in Egypte kunnen sommige topstukken niet op tijd naar ons land komen.

De uitgestelde tentoonstellingen zijn "Engaging Egypt" en "The Ottoman orient in renaissance art". Ze passen in het meerjarenplan rond de kunst van de Arabische en de mediterrane wereld.

"We konden het risico niet blijven nemen", zegt directeur Paul Dujardin in De Standaard. "Musea met een vaste collectie hebben nog een alternatief programma, maar wij zijn een kunstencentrum. Zonder tentoonstelling kunnen we de deuren sluiten."

Wellicht komen de tentoonstellingen nu in 2014-2015 op de affiche. Er wordt al onderhandeld sinds 2009, maar toen de Arabische Lente uitbrak, werd de communicatie moeilijk. "Wie een kunstwerk wil laten overkomen, heeft het fiat van de regering nodig. In een land zonder regering is dat problematisch", aldus Dujardin.

Bozar brengt dit najaar wel een retrospectieve rond de Vlaamse expressionistische schilder Constant Permeke. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat die overleed.