Onderzoek naar witwaspraktijken bij UBS

Tegen de Zwitserse grootbank UBS loopt een onderzoek naar witwaspraktijken. Dat bevestigt het parket van Bern. Het onderzoek is in gang gezet na een klacht van het Bruno Manserfonds, dat zich inzet voor de bescherming van de tropische regenwouden.

Volgens de organisatie staat meer dan 72 miljoen euro aan corrupt geld op UBS-rekeningen. Dat is afkomstig van de illegale ontbossing van Maleisisch regenwoud.

Het hoofd van de regering van de Maleisische deelstaat Sabah zou steekpenningen gekregen hebben van houtbedrijven, in ruil voor concessies en uitvoervergunningen voor tropisch hout. Dat geld zou terechtgekomen zijn op UBS-rekeningen in Hongkong en Zürich.

Mocht het inderdaad tot een rechtszaak komen, zal het Bruno Manserfonds zich burgerlijke partij stellen. In Zwitserland staat op witwassen een gevangenisstraf tot vijf jaar, en voor bedrijven boetes tot 4,2 miljoen euro.