Producent van softenon zegt sorry

Gruenenthal, het Duitse chemische bedrijf dat het geneesmiddel softenon maakte, heeft zich vijftig jaar na de feiten verontschuldigd bij de slachtoffers. Het heeft ook een standbeeld gebouwd.

Thalidomide, zo heet het geneesmiddel dat in België en Nederland verkocht werd als softenon. In 1957 kwam het op de markt als slaap- en kalmeringsmiddel. Maar het werd ook aanbevolen aan zwangere vrouwen als middel tegen ochtendmisselijkheid.

In Duitsland, Nederland en België, vooral in de provincie Luik, zijn duizenden baby's met afwijkingen geboren, meer dan 10.000 wereldwijd. Ze hadden te korte armen en benen of helemaal geen ledematen. 5.000 tot 6.000 onder hen zijn nu nog in leven.

Producent Gruenenthal haalde het product van de markt in 1961 en betaalde al miljoenen euro aan schadevergoeding. Maar excuses kwamen er nooit, tot nu.

De topman van het bedrijf, Harald Stock, heeft zich verontschuldigd. Hij heeft erg veel spijt dat het bedrijf gezwegen heeft over de gevolgen van thalidomide. Stock onthulde een standbeeld voor de slachtoffers (foto boven).

"We vragen vergiffenis omdat we bijna 50 jaar er niet in slaagden om jullie als mensen te benaderen. We vragen jullie om onze lange stilte te beschouwen als een teken van de schok die jullie lot bij ons teweegbracht."

Veel slachtoffers aanvaarden de excuses niet, ze vinden dat ze veel te laat komen.