Rechtszaak tegen Navy Seal die Osama-boek schreef?

Het Pentagon dreigt ermee de Navy Seal te vervolgen die een boek heeft gepubliceerd over de militaire operatie in Pakistan die leidde tot de dood van Al Qaeda-leider Osama bin Laden.
Huis in Abottabad waar Bin Laden gedood werd.

Volgens het ministerie van Defensie heeft de militair de belofte van vertrouwelijkheid geschonden door in zijn boek de operatie te beschrijven. Het ministerie is alleszins van plan om "alle mogelijke juridische stappen te ondernemen tegen hem en al wie gelijkaardige zaken onderneemt". Ook de andere Navy Seals die deelnamen aan de operatie, zijn dus gewaarschuwd.

"Bin Laden al bijna dood voor we binnenvielen"

"No easy day: the firsthand account of the mission that killed Osama bin Laden", zo heet het boek dat Navy Seal Matt Bissonnette onder het pseudoniem Mark Owen heeft uitgebracht.

Daarin staat te lezen dat Osama bin Laden al stervende was toen de Navy Seals het huis waarin hij zich schuilhield in Abottabad, betraden.

De officiële verklaring in de dagen na het uitschakelen van Bin Laden was dat het commando de leider van Al Qaeda had doodgeschoten nadat hij zich niet meteen had willen overgeven en weerstand had geboden.

Het boek spreekt dat dus tegen: de Navy Seals zouden Bin Laden op de tweede verdieping hebben aangetroffen, ongewapend en stervende omdat hij al een schot door het hoofd had gekregen.