Sidi Larbi Cherkaoui krijgt Vlaamse Cultuurprijs

De Vlaams-Marokkaanse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui heeft op Het Theaterfestival in Antwerpen de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten in ontvangst genomen uit handen van minister van Cultuur Joke Schauvliege (CD&V). Cherkaoui wordt door de jury van de Cultuurprijs omschreven als een "internationaal toptalent".

Sidi Larbi Cherkaoui is in 1976 geboren in Antwerpen en begon zijn carrière bij P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker. Daarna danste hij bij Les Ballets C de la B, waar hij ook als choreograaf aan de slag ging. In 2006 trad hij toe tot de artistieke kern van het Toneelhuis in Antwerpen en in 2010 richtte Cherkaoui zijn eigen gezelschap Eastman op.

De voorbije jaren werden zijn voorstellingen "Puz/zle", "TeZuKa" en "Babel (words)" verschillende keren gelauwerd. De Vlaamse minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft Sidi Larbi Cherkaoui gelauwerd met de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten.

"Sidi Larbi is een fantastische choreograaf en een uitzonderlijk danser. Hij verbaast en ontroert het publiek met zijn sierlijke stijl en inventieve vondsten, altijd spelend met elementen die in elkaar passen of net niet. Hij behoort gewoonweg tot het beste wat Vlaanderen aan de wereld te bieden heeft", aldus Schauvliege.

De jury van de prijs omschrijft Cherkaoui als "een internationaal toptalent met een duizelingwekkende productiviteit". Aan de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Vorig jaar won het Leuvense muziektheatergezelschap Braakland/ZheBilding de onderscheiding voor podiumkunsten.