Vrijdagavond opnieuw "blauwe maan" te zien

Vanavond is er aan onze hemel een "blauwe maan" te zien. Een blauwe maan is een tweede volle maan van de maand. "Het is net hetzelfde als een vrouw die twee keer in dezelfde maand haar regels heeft", aldus weerman Frank Deboosere.

De benaming blauwe maan komt van het Engelse begrip "blue moon", en betekent niet dat de natuurlijke satelliet van de Aarde blauw zal kleuren. In het Engels bestaat ook de uitdrukking "Once in a blue moon", of iets wat maar zelden gebeurt.

Vanavond zal voor de tweede keer deze maand een volle maan te zien zijn. De eerste volle maan van deze maand was op 2 augustus. "Niets bijzonders", is echter de reactie van Frank Deboosere op het verschijnsel.

"De maan heeft een cyclus van 29 dagen en een maand duurt steeds 1 of 2 dagen langer", aldus Deboosere. "Elke maand gebeurt het dus dat eenzelfde fase van die cyclus twee keer voorkomt, en nu is dat toevallig volle maan."

"Het is vergelijkbaar met de cyclus van een vrouw", gaat Deboosere verder. "Die is normaal 28 dagen, dus het kan wel eens gebeuren dat een vrouw twee keer haar regels heeft in dezelfde maand."