Wereldbank waarschuwt voor hoge voedselprijzen

In een pas verschenen rapport waarschuwt de Wereldbank voor de prijsexplosie van voedingsmiddelen. Tussen juni en juli zijn de prijzen gestegen met 10 procent. De gezondheid en het welzijn van miljoenen mensen zouden op het spel staan.

Volgens de voorzitter van de Wereldbank, Jim Young Kim, zullen vooral miljoenen mensen in Afrika en het Nabije Oosten het zwaar te verduren krijgen. Achter de gemiddelde prijsstijgingen gaan in sommige regio's immers nog sterkere verhogingen van de voedselprijzen schuil.

Uit het rapport van de Wereldbank blijkt dat van juni tot juli de gemiddelde voedselprijzen met 10 procent zijn gestegen. De prijs voor maïs en soja steeg zelfs tot ongekende hoogtes, met respectievelijk 25 procent en 17 procent. In Sub-Saharisch Afrika steeg de prijs voor maïs maar liefst met 113 procent.

De prijsstijgingen zijn een gevolg van de extreme droogte en de mislukte oogst van maïs en soja in de Verenigde Staten. Ook in Rusland, Oekraïne en Kazachstan zou de graanoogst tegengevallen zijn.