Zware beving voor kust van de Filipijnen

Voor de oostkust van de Filipijnen is er een zware zeebeving met magnitude 7,9 geweest. De beving deed zich voor op zo'n 60 kilometer ten oosten van het stadje Guiuan, in de provincie Samar. Er is een tsunami-alarm afgekondigd, maar dat is na enkele uren weer opgeheven.

De Filipijnse autoriteiten raden de bevolking van het eiland Samar aan om hoger gelegen grond op te zoeken, mocht er inderdaad een tsunami aankomen.

In het noorden van het eiland Mindanao is intussen een vloedgolf van 16 centimeter hoog waargenomen. Dat betekent niet dat alle gevaar nu geweken is, want het is niet te voorspellen hoe hoog een tweede of derde golf zal zijn.

Een Filipijns parlementslid meldt dat er wegen en bruggen zijn vernield. Een lokaal radiostation op Mindanao meldt dat er huizen zijn ingestort in de stad Cagayan de Oro en dat de elektriciteit is uitgevallen in verschillende steden.