"Alles hangt af van ochtendhumeur Geert Wilders"

In Nederland heeft eurocommissaris en VVD-boegbeeld Neelie Kroes gezegd dat ze een nieuwe samenwerking met de PVV van Geert Wilders na de verkiezingen niet zitten. Dat vertelde ze aan het Algemeen Dagblad. De PVV is volgens haar "volstrekt onvoorspelbaar".

"Daar moet je niet mee in zee willen", zegt Kroes. "Alles hangt af van de stemming waarmee één man 's ochtends uit bed is gestapt." Bovendien vindt de eurocommissaris dat de uitspraken van Wilders over Europa kant noch wal raken en vooral heel populistisch zijn.

Wilders reageert via Twitter fel op de uitlatingen van Kroes. "Grootste zakkenvuller in Brussel, EU-commissaris Kroes, sluit PVV uit. Want met PVV raakt ze haar 25.000 euro kwijt." Wilders doelt daarmee op het meldpunt dat de PVV onlangs opende om hoge salarissen van Europese ambtenaren aan te klagen.

Kroes gaat met haar uitspraken over de PVV een stap verder dan premier Mark Rutte (VVD). Die is nog steeds boos op Wilders omdat die het begrotingsoverleg voortijdig verliet en daardoor het kabinet viel. Rutte noemde een hernieuwde samenwerking daarom "eerder onwaarschijnlijk".

Voor Wilders zelf lijkt er geen vuiltje aan de lucht. "De band met Rutte is niet onherstelbaar beschadigd", laat hij optekenen in de Volkskrant. Volgens de PVV-voorzitter is er in de persoonlijke relatie tussen hem en Rutte niets veranderd. De Nederlanders stemmen op 12 september voor een nieuwe Tweede Kamer.