"Laundry Day ís al een religie"

In de Antwerpse wijk Nieuw Zuid zijn 60.000 danceliefhebbers samengekomen om te genieten van de 15e editie van Laundry Day. Spiritualiteit is dit jaar het thema van het festival, dat helemaal uitverkocht is.

Laundry Day ontstond 15 jaar geleden als een hip straatfeest, maar surft nu mee op het groeiende succes van dancefestivals en is uitgegroeid tot een massaal evenement.

Op elf podia geven meer dan honderd dj's -vooral Belgische namen- het beste van zichzelf. Wat moet een dj-collectief doen om zich van de vele anderen te  onderscheiden? "Eigen nummers maken", vindt het duo van Mumbai Science (foto). "Dat is de magie die bij ons gewerkt heeft."

Laundry Day koos dit jaar voor spiritualiteit als thema. Podia worden omgebouwd tot kathedraal of Inca-tempel, terwijl het hoofdpodium de vorm heeft van een lotusbloem. Om het thema kracht bij te zetten, heeft Laundry Day zelfs een aanvraag ingediend om erkend te worden als religie. Dat gebeurde bij wijze van grap, al vinden de organisatoren dat ze wel degelijk in aanmerking komen.

"De vijf criteria waaraan je moet voldoen zijn eigenlijk heel eenvoudig", vindt Ilse Rabau van Laundry Day. "Zo moet je lang genoeg in België gevestigd zijn en voldoende volgelingen hebben." Rabau concludeert: "Wij moeten geen religie wòrden, wij zíjn al een religie."