“Stijn Stijnen naar Helemaal Hasselt is schimmige deal”

Ivo Belet, lijsttrekker voor CD&V in Hasselt, reageert furieus op het nieuws dat Stijn Stijnen op de lijst van burgemeester Hilde Claes zal staan. “Dat hij met belastinggeld is gekocht door de SP.A, kun je niet hard maken, maar nu ontstaat minstens die perceptie. En dat kan Hasselt op dit moment wel missen als kiespijn”, doelt hij op de Hazodi-affaire.

Donderdag raakte bekend dat voetballer Stijn Stijnen en model Griet Vanhees op de lijst zullen staan van Helemaal Hasselt, de stadspartij van SP.A, Groen en enkele onafhankelijken. Stijn Stijnen is vooral bekend als doelman bij eersteklasseploeg Germinal Beerschot, maar is sinds februari 2012 ook voorzitter van vierdenationaler Sporting Hasselt.

Dat die ploeg sindsdien iets meer dan 184.000 euro heeft ontvangen van het stadsbestuur, doet Ivo Belet in het licht van het politiek debuut van Stijnen nu steigeren. “Let op, we stonden op zich achter die deal, maar als de voorwaarde van de SP.A was dat Stijnen op haar verkiezingslijst zou staan, kan dit totaal niet. Dit ruikt naar corruptie.”

Met de hand op het hart

“Toen het steundossier voor Sporting Hasselt op tafel lag, deed al het gerucht de ronde dat Stijnen een plaatsje zou krijgen op de lijst Helemaal Hasselt”, zegt Ivo Belet. “De burgemeester heeft dat toen met de hand op het hart ontkend. En nu gebeurt dit … Dit heeft wel heel erg veel weg van een schimmige deal.”

Ivo Belet beseft dat hij niet kan bewijzen dat Stijnen en burgemeester Claes inderdaad al politieke afspraken hebben gekonkelfoesd tijdens de onderhandelingen over de financiële redding van de voetbalclub. Maar dat is volgens hem ook niet het voornaamste.

"Slecht voor Hasselt"

“Het gaat vooral om de perceptie die nu ontstaat. Dit is niet alleen slecht voor Hasselt, dat de voorbije maanden meer negatief dan positief in het nieuws kwam, maar lijkt me ook erg moeilijk uit te leggen aan alle andere sportclubs in de stad", zegt hij. "Wat moeten die nu denken? Dat Sporting Hasselt een voorkeursbehandeling kreeg omdat Stijnen al had toegezegd aan Claes? Wij willen alleszins nu zo snel mogelijk een voorstel op tafel leggen dat het sportbeleid in Hasselt veel transparanter moet maken. Voor 14 oktober moet dat klaar zijn.”

Burgemeester Hilde Claes weerlegt de aantijgingen. Volgens haar zijn er ten tijde van de redding van Sporting Hasselt geen afspraken gemaakt met Stijn Stijnen. “Pas enkele weken geleden hebben we hem gecontacteerd. Ik heb vooral de indruk dat andere partijen nerveus beginnen te worden.”

lees ook