"Tom Cruise en ik zijn nog altijd vrienden"

Op het Filmfestival van Venetië heeft regisseur Paul Thomas Anderson zijn nieuwe film "The master" voorgesteld. Het verhaal is losjes gebaseerd op het ontstaan van de Scientology Church. "The master" wordt nu al genoemd als een kandidaat voor de Oscars.

Venetië verwelkomde vandaag een pak Hollywoodsterren. Paul Thomas Anderson, bekend van "Magnolia" en "There will be blood", werkte voor "The master" samen met Joaquin Phoenix en Philip Seymour.

Phoenix speelt een man die na de Tweede Wereldoorlog elk doel in zijn leven verliest en in de greep komt van een charismatische leider, vertolkt door Seymour. Het verhaal is losjes gebaseerd op het ontstaan van de Scientology Church, waarvan acteur Tom Cruise de bekendste aanhanger is.

Maar volgens Paul Thomas Anderson, die met Cruise samenwerkte voor "Magnolia", heeft de acteur hem zijn benadering niet kwalijk genomen. "We zijn nog altijd vrienden", zei hij tijdens de persconferentie.

Die persconferentie verliep overigens zonder veel animo. Zowel de regisseur als zijn twee hoofdrolspelers zaten er ongeïnteresseerd bij en gaven ongeïnspireerde antwoorden op de soms onbenullige vragen die ze voorgeschoteld kregen.

Griekse tragedie op z'n Italiaans

De tweede competitiefilm die vandaag werd voorgesteld in Venetië, was het Italiaanse sociaal drama "E' stato il figlio" van Daniele Ciprí.

In die film speelt Toni Servillo de opvliegende vader van een gezin in een buitenwijk van de Siciliaanse hoofdstad Palermo. Het leven van de familie wordt op zijn kop gezet wanneer de dochter sterft bij een ongeluk.

"De film begint als een commedia all'italiana maar eindigt als een Griekse traditie", zegt de regisseur zelf. "Hij bevat alle eigenschappen van Sicilië: vrolijke familiepicknicks op het strand maar ook blind geweld".