Betonnen omhulsel Tihange 2 beschadigd door erosie

Het betonnen omhulsel van de kernreactor van Tihange 2 is beschadigd door erosie. Het nieuwe probleem is enkele dagen geleden vastgesteld. Op dit moment is er geen gevaar omdat de reactor al stillag sinds de scheurtjes in het reactorvat zijn ontdekt.

De erosie verzwakt het beton op bepaalde plaatsen tot  30 centimeter diep. De beschermingswand was al een tijd in herstelling omdat het beton tot 10 centimeter diep was aangetast. Zo'n aantasting is volgens experts niet uitzonderlijk, maar hier zit het probleem wel vrij diep. "We zullen moeten kijken wat er gedaan moet worden aan die diepere putten en die zullen zeker hersteld moeten worden voordat de reactor terug in dienst kan komen", zegt Willy De Roovere, directeur van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) . "Het is de eerste keer dat men dit zo zwaar vaststelt en dat zal te maken hebben met het beton in kwestie. Op Tihange 1 heeft men nog nooit iets vastgesteld. Bij Tihange 3 is er een kleine aantasting en daar is ook een herstelling voorzien in de toekomst."

Jean-Jacques Pleyers, woordvoerder van de kerncentrale van Tihange, zegt dat het om een "sinds jaren gekende problematiek gaat". De kwaliteit van sommige herstellingen van de voorbije jaren voldoet echter niet aan de vooropgestelde eisen, voegt hij eraan toe. Er wordt nu een aangepast herstellingsplan uitgewerkt. De herstellingswerken aan de buitenwand kunnen maar in beperkte periodes van het jaar uitgevoerd worden, wanneer de klimatologische omstandigheden het toelaten. "Zo mag het bijvoorbeeld niet regenen en houdt sterke wind te veel risico's in voor de werknemers als ze op hoogtes van 20 tot 30 meter moeten werken."

Het beschermende omhulsel is 120 centimeter dik en bestaat uit gewapend beton dat versterkt wordt met ijzeren staven. Het moet de reactor beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, zoals bijvoorbeeld een neerstortend vliegtuig.

De reactor bevat geen brandstof meer en werd al stilgelegd nadat er eerder deze zomer scheurtjes in waren ontdekt. Onder het eerste omhulsel bevindt zich ook nog een tweede omhulsel.

De kernreactoren van Doel zijn met een extra dichtingslaag behandeld om het beton te beschermen tegen brak water uit de Schelde.

Meest gelezen