Nieuw "hoogtepunt" in diamantoorlog bij parket Antwerpen

In Antwerpen heeft de diamantoorlog bij het parket een nieuw "hoogtepunt" bereikt. Peter Van Calster, de openbaar aanklager in veel diamantzaken, heeft bij het Hof van Cassatie een klacht ingediend tegen zijn eigen procureur-generaal Yves Liégeois.

Van Calster beschuldigt Liégeois van tuchtrechterlijke inbreuken en misdrijven. Het is al een hele tijd open oorlog bij het Antwerpse parket.

Liégeois vindt dat Van Calster fouten heeft begaan in het dossier rond diamantairs met een bankrekening in Zwitserland. Het gerecht en de fiscus hebben een lijst van diamantairs met rekeningen bij het Zwitserse filiaal van HSBC. Liégeois verweet Van Calster valsheid in geschrifte omdat hij al een tijdje de lijst had zonder dat die officieel was neergelegd bij de griffie. De procureur-generaal heeft al verschillende onderzoeken tegen Van Calster gevoerd en ook een huiszoeking gehouden.

Van Calster verwijt Liégeois dat hij de huiszoeking uitgelokt heeft door de onderzoeksrechter te misleiden. Hij beschuldigt Liégeois zelf van valsheid in geschrifte en beweert dat Liégeois altijd van alle stappen op de hoogte was. Van Calster mag zich intussen niet meer bezighouden met het HSBC-dossier. Het Hof van Cassatie moet zich nu over de zaak buigen. Het is ongezien dat een lagere magistraat zijn overste aanklaagt voor het Hof van Cassatie.

De Antwerpse procureur des Konings Herman Dams wil niet reageren op het interne conflict, maar zegt dat er geen probleem is voor het onderzoek naar diamantfraude. "Er is een nieuwe onderzoeksploeg aangesteld en die mensen hebben onmiddellijk de draad opgenomen, want er was natuurlijk al aardig wat materiaal verzameld."