Turkije wil no-flyzone boven Syrië

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de VN-Veiligheidsraad opgeroepen om een no-flyzone in te stellen boven Syrië. In Syrië zelf gaan de gevechten voort. De aanvallen van de rebellen lijken zich vooral op militaire luchthavens te concentreren.

In een interview op televisie zei Erdogan dat de leden van de VN-Veilgiheidsraad hun geschillen opzij moeten zetten om een no-flyzone in te stellen. "Je kan geen veilige zone instellen zonder eerst een vliegverbod af te kondigen", zei Erdogan, die daarmee op dezelfde lijn zit als de Verenigde Staten en andere westerse landen.

De oproep van Erdogan komt er nu de Syrische rebellen de voorbije dagen hun pijlen lijken te richten op de militaire luchthavens om zo de bombardementen door het regime te verhinderen.

Zo claimen de opstandelingen dat ze vandaag opnieuw een militaire luchthaven aangevallen hebben. Het gaat om de basis van Kouriss, in de noordelijke provincie Aleppo. Daarbij zouden volgens de opstandelingen drie jets vernietigd zijn. Onder meer in de provincie Idlib werden eerder deze week twee andere basissen van de luchtmacht aangevallen.

Het regime claimt dan weer dat het een grote aanval op de basis Rasm al-Abboed nabij Aleppo afgeslagen heeft. In Aleppo zelf wordt ook weer hevig gevochten nadat het leger de stad vanuit de lucht en vanop de grond met mortieren had bestookt.

De verdeeldheid over Syrië tussen de grote landen in de VN-Veilgheidsraad blijft intussen groot. De Russische minister  van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt dat het naïef is te denken dat Assad als eerste partij de wapens zal neerleggen en troepen zou terugtrekken uit de grote steden, zoals de Westerse landen en hun Arabische partners vragen, terwijl ze de oppositie enkel oproepen hetzelfde te doen.

Een van de belangrijkste taken voor de nieuwe VN-gezant voor Syrië, de Algerijnse diplomaat Lakhdar Brahimi, zal dan ook zijn om te proberen de Veiligheidsraad meer op een lijn te krijgen over de aanpak van de burgeroorlog in Syrië.