Yosemite waarschuwt 10.000 kampeerders voor virus

Zo'n 10.000 mensen die deze zomer in het Yosemite Nationaal Park in de Amerikaanse staat Californië hebben gekampeerd, lopen het risico besmet te zijn met een levensgevaarlijk virus. Dat zegt het Amerikaans centrum voor Ziektebestrijding.

Het park heeft duizenden mensen die tussen juni en augustus in tentenhuisjes in Curry Village, een kampeergebied in het park, hebben gelogeerd, gewaarschuwd voor het Hanta-virus.

Dat wordt overgedragen door knaagdieren en mensen kunnen besmet geraken wanneer ze stofdeeltjes van het virus inademen. De symptomen duiken 1 tot 6 weken na de besmetting op. Het gaat onder meer om griep, hoofd- en spierpijn. Er bestaat geen medicijn tegen het levensgevaarlijke virus.

Intussen zijn al 2 mensen bezweken aan het virus. 4 anderen zijn ziek geworden maar hebben het overleefd. Uit cijfers van het centrum voor Ziektebestrijding blijkt een derde van de besmettingen dodelijk.