Zwaaien CD&V en Open VLD opnieuw de scepter?

De coalitiepartijen CD&V en Open VLD zwaaien al achttien jaar de scepter in Destelbergen. Beide partijen vinden dat ze goed bestuurd hebben. De oppositiepartijen denken daar anders over.

Het pronkstuk van coalitiepartners CD&V en Open VLD is de lage belastingdruk voor de inwoners van Destelbergen. “Onze gemeente heeft een minimumbelasting en dat willen we zo houden", zegt burgemeester Marc De Pauw (Open VLD, foto bovenaan). Ook bij CD&V staan een lage gemeentebelasting en een gezond financieel beleid hoog op de politieke agenda.

Dikke vrienden

De samenwerking tussen CD&V en Open VLD verloopt heel vlot, stellen beide coalitiepartners. “De burgemeester is steeds bereikbaar en staat steeds klaar", zegt CD&V-schepen Carolien Ongena (eerste foto in tekst). “We hebben onze belangrijkste programmapunten kunnen verwezenlijken en ik hoop bij de komende verkiezingen op zijn minst het huidige aantal zetels te kunnen behouden.”

Ook uit Open VLD-hoek niets dan lof over de samenwerking met CD&V. “We hebben niet slecht gewerkt de voorbije legislatuur. We zijn fier op onze realisaties", zegt burgemeester De Pauw.

"Het huidige bestuur is moe en op elkaar uitgekeken"

Bij de oppositiepartijen horen we een ander verhaal. De burgemeester zou een goede manager zijn die zijn dossiers tot in de puntjes kent, maar hij is te weinig een burgervader, klinkt het.

"Een nieuwe coalitie zou een goede stimulans zijn. Het huidige bestuur is moe en ze zijn op elkaar uitgekeken, de creativiteit is weg", zegt Etienne Balcaen (SP.A). “Hoewel het huidige bestuur ook veel goede dingen heeft gedaan."

Ook de N-VA vindt dat het tijd is voor verandering. “De samenwerking tussen de verschillende partijen verloopt niet vlot en de onderlinge communicatie moet verbeteren", zegt lijsttrekker Wim Raman.

Andere kritiek komt uit de hoek van Vlaams Belang. “Er zitten momenteel veel onbekwame mensen in het gemeentebestuur. Een heel aantal gemeenteraadsleden komen gewoon niet opdagen tijdens de zittingen", klinkt het. “Daarnaast nemen we het huidige bestuur kwalijk dat er niet prijsbewust geïnvesteerd werd", poneert lijsttrekker Geert Goubert (foto in tekst).

Einde van het kartel SP.A-Groen

De SP.A en Groen trekken dit keer elk met een eigen lijst naar de verkiezingen. “Vorige verkiezingen was dat kartel een slechte oefening. De SP.A behaalde geen enkele zetel, terwijl we sinds de oorlog steeds 2 zetels wisten te veroveren", stelt SP.A-lijsttrekker Balcaen.

Na twaalf jaar van afwezigheid is Balcaen helemaal terug van weggeweest. “Toen de partij me vroeg om de SP.A opnieuw op de kaart te zetten, heb ik geen minuut getwijfeld."

Wat zijn de verwachtingen?

Dat alle partijen vooruitgang willen boeken komende verkiezingen is geen verrassing. Toch is men eerder karig met het maken van een pronostiek. Ondanks de kartelbreuk met SP.A hoopt Groen toch 1 à 2 zetels te behalen komende verkiezingen. Groen gaat er opnieuw voor als partij. “Wij gaan voor inhoud”, klink het. Lijsttrekker Roger Lybeer is er zeker van dat de Destelbergenaar dat standpunt zal volgen.

De N-VA zegt een kieslijst met stuk voor stuk sterke kandidaten te hebben. “De gedrevenheid binnen onze partij is groot”, zegt lijsttrekker Wim Raman. De andere partijen wagen zich liever niet aan voorspellingen. “Het is moeilijk in te schatten wat de komende verkiezingen zullen brengen”, zegt burgemeester De Pauw. “Afwachten wat de kiezer zal beslissen.”

Carmen De Wandelaer

lees ook