30.000 deelnemers aan de laatste Gordel

Zowat 29.500 wandelaars en fietsers hebben deelgenomen aan de 32e en laatste klassieke editie van de Gordel. Voor volgend jaar wordt er gebroed op een nieuwe formule.

De Gordel benadrukt het Vlaamse karakter van de Rand en eiste jarenlang de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde, een eis die van de zomer eindelijk gerealiseerd werd. Na een verbod van de Franstalige meerderheid om te vertrekken in Sint-Genesius-Rode was een van de startplaatsen verplaatst naar Alsemberg. Andere vertrekpunten waren er in Zaventem, Overijse en Dilbeek.

Ook Linkebeek gaf pas twee dagen geleden toelating voor de doortocht van de Gordel door de gemeente.

Dat het aantal deelnemers fors lager ligt dan de vorige jaren wijt organisator Carla Galle van het Bloso aan de communautaire heisa van de afgelopen weken en de politieke profileringsdrang die daarop gevolgd is. Die commotie heeft volgens Galle vele duizenden mensen thuis gehouden. Aan de andere kant is Galle van mening dat het huidige concept van de Gordel is opgeleefd.

In Zaventem zijn traditiegetrouw verschillende politici gestart. Eric Van Rompuy had zijn t-shirt met "BHV splitsen nu!" ingeruild voor een nieuw exemplaar met daarop "BHV gesplitst!!! Dank u Gordel". Van Rompuy werd vergezeld door CD&V-voorzitter Wouter Beke en vicepremier Steven Vanackere. De fietsen van enkele CD&V'ers waren door leden van het Taal Aktie Komitee (TAK) vastgeketend, maar de politie had die snel weer losgemaakt.

"Ik was er al bij van in 1980. Ik had natuurlijk nooit gedacht dat het 32 jaar zou duren vooraleer BHV gesplitst zou zijn", zegt Van Rompuy. "Ik betreur het dat sommige Vlaamse partijen kritiek hebben op die splitsing. Als de N-VA aan tafel was blijven zitten, waren we nu nog altijd aan het onderhandelen." Volgens Beke tonen de acties van de FDF-burgemeesters in Linkebeek en Sint-Genesius-Rode vooral aan "dat sommige burgemeesters de splitsing niet goed verteerd hebben".

"Franstaligen wanen zich nu heer en meester"

Voor 8 uur vanochtend werden in de zone Asse op de 100 kilometer-fietsroute tussen Dilbeek en Wemmel al de eerste punaises gevonden. Er zijn dit jaar opvallend veel punaises gegooid in de omgeving van Wemmel en Relegem (Asse). Ook in de Zoniënwoudlaan in Sint-Genesius-Rode en Alsemberg lagen er. "Onze ploegen zijn al een paar keer ter plekke geweest om ze op te ruimen, maar men blijft er gooien", zei Gordelcoördinator Luc Peirlinck. In Sint-Genesius Rode werd ook een deel van de bewegwijzering weggehaald.

Ter hoogte van het gemeentehuis van Sint-Genesius-Rode hadden een 15-tal leden van het TAK een "controlepost" opgesteld als protest tegen de weigering van de Franstalige meerderheid van Sint-Genesius-Rode om een trefpunt in te richten. De actievoerders deelden klevers uit met de tekst "Ik was in Rode en kom er terug" en ballonnen met de tekst "De Gordel blijft". Vlaams Belang organiseerde een "alternatief Gordelontbijt". De politie was discreet aanwezig.

Ben Weyts (N-VA) wil volgend jaar nog een Gordel organiseren, ook met een politieke boodschap: "Die incidenten bewijzen vooral dat de recente BHV-akkoorden geen problemen oplossen, maar -integendeel zelfs- veroorzaken doordat men opnieuw privileges heeft toegekend aan Franstaligen in de Rand. Zij wanen zich nu heer en meester."

Nieuwe formule

Deze editie was de laatste "klassieke" Gordel, maar het Bloso is al volop bezig met het uitwerken van een nieuw, gelijkaardig evenement. Carla Galle zegt dat er voortgebouwd zal worden op de fundamenten van 32 jaar geleden.

Zo zal het nieuwe evenement weer plaatsvinden op de eerste zondag van september. Plaats van gebeuren wordt opnieuw de Vlaamse Rand, met de uitdrukkelijke bedoeling om promotie te voeren voor die Rand.

Nieuw wordt dat aan het sportieve en recreatieve Vlaams karakter nog een aantal andere dimensies zullen worden toegevoegd die een meerwaarde kunnen betekenen. Daarbij wordt gedacht aan toeristische aspecten en een uitdieping en een verruiming van de Vlaamse boodschap.