"Wij zijn bereid om iets meer te doen"

In de nasleep van de vrijlating van Michelle Martin wordt er vanaf dinsdag gepraat over de invoering van de zogenoemde niet-samendrukbare straffen. Dat heeft premier Elio Di Rupo (PS) gezegd in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen van "De zevende dag".

Di Rupo benadrukte dat er al hervormingen geweest zijn bij justitie en politie, maar dat de politici verder willen gaan. Vanaf dinsdag worden er gesprekken opgestart over de invoering van de zogenoemde niet-samendrukbare straffen. Dat wil zeggen dat de rechter kan vastleggen welk minimumdeel van een zware gevangenisstraf altijd moet worden uitgezeten, zonder vervroegde vrijlating. In het regeerakkoord staat dat die straffen er moeten komen, maar tot dusver is dat niet gebeurd.

"Wij zijn bereid om iets meer te doen binnen het regeerakkoord", zei Di Rupo. "We moeten de emotie van de bevolking en van de ouders begrijpen, maar in een democratie moet de scheiding der machten gerespecteerd worden", benadrukte hij ook. "Gedurende de discussie voor het regeerakkoord was de beslissing voor Martin al genomen."

Daarnaast hield Di Rupo een pleidooi voor de fiscus ("De fiscus is niet tegen de middenklasse, maar tegen de fraudeurs") en benadrukte hij het belang van de nood aan een relancestrategie, zowel op nationaal als op Europees niveau ("De burgers hebben hoop nodig").

"Uw Nederlands is er echt wel op vooruitgegaan", besloot Ivan De Vadder het gesprek, wat Di Rupo een brede glimlach en een "dankjewel" ontlokte.