Afrikaanse leiders brengen laatste groet aan Zenawi

In de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba wonen duizenden mensen de begrafenisplechtigheid van premier Meles Zenawi bij. Hij stierf vorige week op 57-jarige leeftijd aan een slepende ziekte. Zenawi krijgt de eerste staatsbegrafenis in 80 jaar tijd in Ethiopië.

Onder een militaire escorte wordt de kist van Zenawi overgebracht naar het centrale Meskelplein waar de afscheidsceremonie van start gaat. De Ethiopische premier wordt begraven in de kathedraal waar ook Hailé Selassié, de laatste keizer van Ethiopië, rust.

Op de plechtigheid zijn tientallen diplomaten en Afrikaanse leiders aanwezig. Onder meer de presidenten Omar al-Bashir van Soedan, Yoweri Museveni van Uganda en Paul Kagame van Rwanda brengen de premier een laatste groet.

De voorzitter van de Afrikaanse Unie Boni Yayi looft in zijn afscheidsspeech Zenawi voor zijn voortrekkersrol. "Hij verdedigde de belangen van Afrika en was een kracht waarop de Afrikaanse Unie de laatste 10 jaar kon rekenen."

Ook eurocommissaris Louis Michel (MR) kwam als voorzitter van de vergadering van Europese, Afrikaanse en Caraïbische parlementsleden afscheid nemen. Hij vertelde de tienduizend rouwende omstaanders hoe hij enkele maanden geleden door de premier werd ontvangen en hoe ze samen over de toekomst van Ethiopië hebben gepraat.

Zenawi was van 1991 tot 1995 president van Ethiopië tijdens een overgangsbewind, en sinds 1995 premier en dominante figuur in het land. De Ethiopische premier werd jarenlang aanschouwd als een Westerse bondgenoot. Maar gaandeweg doken ook berichten op van mensenrechtenschendingen en gewelddadig onderdrukken van elke oppositie tegen zijn bewind.

Vicepremier Hailemariam Desalegn neemt nu de taken over van Zenawi.