Hiphoppers schrijven raplied over Daniël Termont

Wat krijg je als je als politieke partij aan een hip-hopgroep vraagt een raplied te maken over de verkiezingscampagne, zonder dat die zich zorgen moet maken over politieke correctheid? SP.A Gent nam de proef op de som en gaf Rauw & Onbesproken carte blanche. Het resultaat, sinds vandaag te horen, heet “Danny doe u ding.”

Danny danny doe u ding danny doe u ding (X2)
Danny doe u ding danny doe u ding
Gelijk dat ge bezig zijt

Zo gaat het refrein van de nieuwste track van Rauw & Onbesproken, een Gentse hiphop-groep met vier rappers. Zij schreven op vraag van schepen Resul Tapmaz een raplied om de verkiezingscampagne van de SP.A in Gent te promoten.

Politie kop van Jut

“Ik ken de mannen van Rauw & Onbesproken al lang heel goed”, zegt Tapmaz. “Het was ook toen ik samen zat met iemand van hen dat het idee is gegroeid. Ze kregen absolute carte blanche en mochten hun boodschap brengen zoals ze het zelf het beste vinden. We hebben ze ook niet betaald en enkel maar hun onkosten vergoed. Het is de bedoeling om het lied vooral via sociale media te verspreiden.”

Dat politieke correctheid niet de grootste bezorgdheid van Rauw & Onbesproken was, is aan de tekst te horen. De vier maken van Vlaams Belang "schijtbelang", geven een “dikke middelvinger” aan rechts en ook de Gentse politie is in het raplied duidelijk kop van Jut.

"Stuk sjaal op uw kop"

Ook het stadsbestuur, waarvan de SP.A de grootste fractie uitmaakt, ontsnapt niet aan kritiek. Vooral het ouderenbeleid (“Hier is leeftijd en levenskans omgekeerd evenredig”) en migrantenbeleid (“Niks allochtonen da’s Grieks, betekent buitenaards. Een stuk sjaal hier op uw kop is gelijk een ruimtepak”) nemen de vier op de korrel.

Maar, zo richten ze zich ook rechtstreeks naar de burgemeester: "Ik geef toe, ge zijt goe bezig, daarom dat ik het wou schrijven, nu met groen kunde misschien meer realiseren.”

Daniël Termont is alleszins blij met het resultaat. “Dat jongeren met politiek bezig zijn en erover nadenken, kan ik alleen maar toejuichen. En ik moet toegeven: ook voor mezelf is het mooie reclame om bij jongeren eens anders in de aandacht te komen.”

De rapsong (met een geremixte Daniël Termont!) kun je hier horen.

lees ook