Manu Claes gaat voor een vierde ambtstermijn

Manu Claes zwaait al sinds 1995 de scepter in Scherpenheuvel-Zichem en op 14 oktober is hij opnieuw kopman voor CD&V. De algemene verwachting is dat hij ook de volgende legislatuur de sjerp mag omgorden.

Zes jaar geleden behaalde CD&V, onder leiding van burgemeester Claes, samen met de N-VA 12 van de 27 zetels in de Vlaams-Brabantse stad, maar nu stappen beide partijen elk afzonderlijk naar de kiezer.

“Wij hadden het liever anders gezien, maar we respecteren de keuze van de N-VA”, klinkt het bij Manu Claes. Claes houdt er rekening mee dat zonder de N-VA een lichte achteruitgang mogelijk is op 14 oktober. “Maar 10 à 11 zetels voor CD&V zou toch moeten lukken”, zegt hij.

Op persoonlijk vlak ziet Manu Claes in elke lijsttrekker een concurrent. “Iedere kopman of -vrouw is kandidaat voor het burgemeesterschap, dus eigenlijk zijn het allemaal concurrenten”, zegt hij. “Maar als we de grootste politieke formatie kunnen blijven in Scherpenheuvel-Zichem, maak ik zeker kans op de sjerp.”

N-VA staart zich niet blind op nationale tendens

De N-VA hoopt in Scherpenheuvel-Zichem ook zonder CD&V een mooi resultaat te behalen. “Onze partij is sterk gegroeid”, zegt afdelingsvoorzitter Xavier Lesenne. “We zijn nu krachtig genoeg om alleen naar de kiezer te stappen, maar we staren ons niet blind op de nationale tendens. We zijn realistisch.”

Nieuwkomer Allessia Claes staat aan het hoofd van de N-VA-lijst. “Haar inzet, ideeën, en uitstraling, Allessia Claes heeft het hele pakket”, aldus Xavier Lesenne. “Het is duidelijk dat ze een rol wil spelen in onze stad.”

Van de nieuwe beweging Anders, opgericht door oud-N-VA-voorzitter Robert Janssen, heeft Lesenne geen al te hoge verwachtingen. “Het is een partij die opgericht werd uit rancune, en ik hoop dat de bevolking van Scherpenheuvel-Zichem dat ook inziet”, laat hij optekenen.

Ook Anders wil een steentje bijdragen

Robert Janssen werd in maart nog geschorst als bestuurslid van de N-VA in Scherpenheuvel-Zichem, maar staat nu aan het hoofd van de scheurlijst Anders. “De nieuwkomers hebben de macht gegrepen bij de N-VA”, aldus Janssen. “En ik werd aan de kant geschoven.”

Janssen neemt toch deel aan de verkiezingen, maar dan als lijsttrekker van de nieuwe beweging Anders. “We zouden graag ons steentje bijdragen aan de gemeentepolitiek in Scherpenheuvel-Zichem, maar als nieuwe partij zal het niet gemakkelijk worden”, zegt Janssen. “Toch hopen we op een goed resultaat.”

Van de N-VA verwacht Robert Janssen geen mirakels in Scherpenheuvel-Zichem. “De N-VA is natuurlijk een sterk merk met Bart De Wever, maar de partij zal zeker geen onverdeeld succes worden in Scherpenheuvel-Zichem.”

SP.A: “Iedereen is te kloppen”

SP.A-lijsttrekker Sofie Coomans denkt wel dat de N-VA in Scherpenheuvel-Zichem een graantje zal meepikken van het nationale succes van Bart De Wever. “In alle Vlaamse gemeenten zal de N-VA vooruitgang boeken, dus ook hier”, aldus Coomans.

De grootste oppositiepartij heeft de ambitie om de volgende legislatuur mee te besturen in Scherpenheuvel-Zichem. “Het hangt ervan af hoe de kaarten gelegd worden op 14 oktober”, zegt Coomans. “Iedereen is te kloppen, daarom zijn het ook verkiezingen.”

Open VLD hoopt op een zetel meer

Volgens Nico Bergmans, lijsttrekker voor Open VLD, zal het zeer moeilijk worden om Manu Claes te verslaan als burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem. “Als hij ongeveer dezelfde score haalt als in 2006, zal hij zeker aanblijven als burgemeester”, zegt Bergmans. “De kans is zeer klein dat ik het word. Dat is geen kwestie van geen ambitie hebben, maar je moet realistisch zijn.”

Zowel Bergmans als Ursula Bervoets, die op de tweede plek staat op de Open VLD-lijst, vindt dat de coalitie van CD&V/N-VA en Open VLD zeer goed gewerkt heeft in Scherpenheuvel-Zichem. “Er was zo goed als nooit ruzie, en kwaliteit én menselijkheid primeerde”, aldus Bervoets.

Bergmans en Bervoets hopen dan ook dat hun inzet beloond wordt op 14 oktober. “We hopen op 1 zetel meer, wat neerkomt op 6”, klinkt het.

“Vlaams Belang is de originele versie”

Vlaams Belang hoopt dan weer status quo te blijven in Scherpenheuvel-Zichem. “We verwachten dat we onze 3 zetels zullen behouden, maar het kan zijn dat we er eentje verliezen”, laat lijsttrekker Joris De Vriendt weten.

Volgens De Vriendt zal niet alleen Vlaams Belang lijden onder het succes van de N-VA, maar zal het ook CD&V en Open VLD stemmen kosten. Toch denkt hij dat het nationale verhaal van de N-VA zich niet volledig zal doortrekken naar Scherpenheuvel-Zichem. “Wij hebben in ieder geval geen schrik van de N-VA, Vlaams Belang is immers de originele versie”, besluit hij.

Inne Verhoogen

lees ook