Mijnwerkers Z-Afrika "voorlopig" niet vervolgd

De 270 Zuid-Afrikaanse mijnwerkers die beschuldigd worden van moord op hun 34 collega's worden niet meer vervolgd. Dat heeft het gerecht in Zuid-Afrika bekendgemaakt. De aanklachten worden voorlopig ingetrokken omdat het onderzoek nog niet is afgerond.

De 270 mijnwerkers van de mijn van Marikana werden eerder deze week aangeklaagd voor de moord op 34 collega's. Die werden 2 weken geleden tijdens een staking voor betere arbeidsomstandigheden doodgeschoten door de politie. Volgens de politie werden ze belaagd door gewapende actievoerders.

De vervolging van de 270 mijnwerkers gebeurde op basis van de "common purpose-clausule". Dat onderdeel van de wet bepaalt dat gewapende mede-actievoerders beschuldigd kunnen worden van de dood op hun kompanen als zij de politie-interventie hebben uitgelokt.

De beschuldigingen van het Zuid-Afrikaanse gerecht leidden tot een storm van protest in Zuid-Afrika. President Jacob Zuma werd onder druk gezet om in te grijpen. Maar die weigerde op te treden. De openbare aanklager heeft nu toch besloten om de aanklachten voorlopig in te trekken, tegen de wet in dus. Een definitief besluit volgt als het onderzoek is afgerond.