Romney doet tweede gooi naar presidentschap

Mitt Romney doet voor de 2e keer een gooi naar de Republikeinse nominatie en deze keer haalt hij het ook als kandidaat. Als Romney in het Witte Huis raakt, is hij de eerste mormoonse president van de VS.

Mitt Romney wordt geboren op 12 maart 1947 in Detroit (Michigan) als jongste zoon van een ceo in de automobielsector.

Romney groeit op in Bloomfield Hills en gaat daarna naar Frankrijk als missionaris van de Mormonen. Als hij terugkeert uit Frankrijk huwt hij meteen met Ann Davies, met wie hij al sinds 1965 een relatie heeft. Later behaalt hij diploma’s aan onder meer de universiteiten Stanford en Harvard.

In 1984 is hij de mede-oprichter van het bedrijf Bain Capital, een bedrijf voor management. Daar kan hij goede cijfers voorleggen. Van 1999 tot 2002 is hij de voorzitter van het organiserend comité van de Olympische Winterspelen in Salt Lake City. De organisatie zat financieel in het slop, maar onder Romney’s beleid worden de Spelen toch een succes.

Progressieve ziekteverzekering als obstakel?

Van 2002 tot en met 2006 is Romney gouverneur van de staat Massachusetts. Daar voert hij een -voor de VS- progressieve ziekteverzekering in die veel weg heeft van de ziekteverzekering die Obama nu in de hele VS heeft ingevoerd. Daardoor blijft het voor Romney lastig om zich tegen “Obamacare” te verzetten.

Mitt Romney stelt zich kandidaat voor de presidentsverkiezingen van 2008. Hij doet dat in Michigan, waar zijn vader gouverneur was in de jaren 60. Maar na teleurstellende resultaten op Super Tuesday maakt Romney bekend zijn campagne te staken.

Op 2 juni 2011 kondigt Romney aan zich opnieuw kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in de VS van 2012 met de uitspraak “It is time that we put America back on a course of greatness, with a growing economy, good jobs and fiscal discipline in Washington”. Hij wil “de grondvesten van de Amerikaanse economie heropbouwen op het principe van de vrije ondernemingen, hard werk en innovatie”.

Romney maakt dus van economie hét thema van deze verkiezingen en stelt dat hij door zijn succesvolle carrière als CEO ook een goede president zal zijn. Maar het is een gok. Obama valt hem daarop uitgebreid aan, stelt Romney voor als gehaaide zakenman die Amerikaanse banen naar het buitenland laat gaan. Romney betaalt ook veel minder belastingen dan de gemiddelde Amerikaan, een heikel punt.

Romney heeft een wat grijs imago en wat hem vooral parten kan spelen, is dat hij in zijn politieke loopbaan al vaak van standpunt is veranderd, bijvoorbeeld over ethische kwesties. Ook is zijn kandidatuur niet naar de zin van een deel van zijn eigen partij. Toch is hij volgens de peilingen lang niet kansloos tegen Obama.