Stichter van Moon-sekte overleden in Zuid-Korea

In Zuid-Korea is de stichter van de Moon-sekte, Sun Myung Moon, op 92-jarige leeftijd overleden. Moon richtte in 1954 een nieuwe religieuze beweging op, de Verenigingskerk. Die raakte vooral bekend door massahuwelijken. In België staat de beweging op de lijst van sekten.

Moon werd in 1920 geboren in het huidige Noord-Korea. Op zijn 16e kreeg hij naar eigen zeggen een visioen waarin Jezus hem opriep om zijn onvoltooide werk voort te zetten. Hij beschouwt zich dan ook als de nieuwe messias.

Na de Koreaanse oorlog richtte Moon de Verenigingskerk op. Hij kreeg snel aanhangers met zijn conservatieve standpunten en zijn ongewone verklaring van de Bijbel. Begin jaren 60 voltrok hij zijn eerste massahuwelijk in Seoel. De koppels worden daarbij door Moon zelf samengesteld.

In 1971 verhuisden Moon en zijn vrouw naar de Verenigde Staten, waar zijn Verenigingskerk een snel groeiende aanhang had. Hij bouwde er een zakenimperium op en was goed bevriend met de presidenten Nixon, Reagan en Bush.

Naar eigen zeggen heeft de Verenigingskerk wereldwijd miljoenen leden, maar enkele afvalligen zeggen dat het er niet meer dan 100.000 zijn. De kerk krijgt kritiek voor haar manier om aanhangers te rekruteren.

In België is de beweging opgenomen in de lijst van sekten die door een parlementaire onderzoekscommissie is samengesteld.