Syrisch archeologisch erfgoed is bedreigd

De burgeroorlog in Syrië eist niet alleen talloze mensenlevens. Ook het rijke culturele erfgoed wordt vernietigd. Vooral in de zwaar getroffen stad Homs zijn moskeeën en kerken beschadigd door de schietpartijen tussen het regeringsleger en de rebellen.

Syrië heeft een bijzonder rijke geschiedenis. In de oudheid maakte het deel uit van grote beschavingen als die van de Hettieten, de Babyloniërs, de Perzische Achaemeniden en de Romeinen.

Syrië wordt ook de bakermat van het christelijk geloof genoemd. De vroegste kerken werden hier gebouwd. Na de verovering van het land door de Arabieren in de zevende eeuw, werden die aangevuld met moskeeën.

Zes Syrische locaties staan op de Werelderfgoedlijst van de Unesco: de oude stad Aleppo, de oude stad Bosra, de oude stad Damascus, de oude dorpen in het noorden van Syrië, de burchten Krak des Chevaliers en Qal'at Salah El-Din en de ruïnes van de Romeinse stad Palmyra. Nog eens twaalf andere historische locaties staan op een voorlopige lijst.

Vooral de stad Aleppo heeft te lijden gehad onder vuurgevechten tussen het regeringsleger en de rebellen. Ook in de stad Homs, waar al maandenlang hevig wordt gevochten, hebben oude kerken en moskeeën aanzienlijke schade opgelopen. De 900 jaar oude burcht Krak des Chevaliers -niet zo heel ver van Homs-, een van de best bewaarde kastelen van de kruisvaarders, is geplunderd. Ook daar is gevochten (kleine foto).

De Unesco en de Commissie voor het Werelderfgoed hebben al alarm geslagen. Ook hebben bezorgde burgers een Facebook-pagina en een YouTube-account opgezet onder de naam "The Syrian archeological heritage under threat" (Syrisch archeologisch erfgoed bedreigd).