Wat brengt "politieke herverkaveling" in Geraardsbergen?

Er lijkt een nieuw tijdperk aangebroken in Geraardsbergen, waar een paarse coalitie na 18 jaar nu minder waarschijnlijk lijkt. De lijsttrekkers zien een herverkaveld politiek landschap: "Er is een nieuwe dynamiek, er is potentieel en perspectief", luidt het bij de oppositie.

Al sinds 1994 werken SP.A en Open VLD samen in Geraardsbergen, maar tijdens deze legislatuur zijn er wonden geslagen met de burgemeesterswissel (Freddy De Chou van SP.A werd als burgemeester vervangen door Guido De Padt van Open VLD via een wisselmeerderheid van de liberalen met oppositiepartij CD&V, nvdr).

Daar waar je in het verleden voor de verkiezingen je geld kon inzetten op een coalitie SP.A-Open VLD, liggen de kaarten dit keer helemaal anders.

Open VLD rekent op huidig burgemeester Guido De Padt (foto), die de lijst trekt en voor een verlenging van zijn mandaat gaat. Ondanks het afhaken van de huidige schepenen Eric Spitaels en Leonce Nachtergaele noemt De Padt zijn lijst "een van de sterkste teams ooit." De schepenen Ann Panis en Sarah De Backer staan op 2 en 3.

De Padt (58), een ex-minister van Binnenlandse Zaken, geeft wel toe dat het politieke landschap in Geraardsbergen versplinterd is en dat er aan de rechterkant "heel wat partijen hetzelfde voetbalveld bespelen" (aan de rechterkant zijn er ook nog CD&V, Vlaams Belang en de onbekend factor N-VA).

De Padt vindt dat hij op een vrij goede manier bestuurd heeft en hoopt dat de kiezer zijn partij daarvoor zal belonen. Als grote uitdaging noemt de burgemeester de jonge tweeverdieners in de stad houden, onder meer via een verlaging van de fiscaliteit voor gezinnen (de personenbelasting in de stad ligt momenteel op 8 procent, red.). Ook veiligheid en de lokale dorpsraden, om de burger meer in het beleid te laten participeren, zijn actiepunten.

SP.A en Groen: "Een mix van jong en niet oud"

De SP.A likt haar wonden na de betwiste burgemeesterswissel en verliest op de lijst stemmenkanon Freddy De Chou. Lijsttrekker Patrick Flamez maakt zich sterk dat de partij hersteld is van het gekrakeel rond de burgemeesterssjerp en kan rekenen op een kartel met Groen.

De lijst noemt Flamez (45) een "mix van jong en niet oud." Op 2 staat Emma Van der Maelen, de dochter van Kamerlid Dirk Van der Maelen, die Guido De Padt opvolgde als OCMW-voorzitter. Geert De Chou, de zoon van de voormalige burgemeester Freddy, staat op 4 en Dirk Van der Maelen (foto) duwt de lijst.

SP.A en Groen willen zich profileren als links alternatief voor de brede rechterzijde. De ambitie is om even goed te doen als 6 jaar geleden, toen de partij net als Open VLD 10 van de 31 zetels haalde. SP.A focust op veiligheid, kinderarmoede en kinderopvang en wil ook de leegstand in de stad aanpakken.

Groen, dat 4 van de 31 plaatsen op de lijst vult, wil de oorzaken van de problemen aanpakken eerder dan de symptomen. Johan De Weerdt is de eerste groene kandidaat op de lijst op 9.

CD&V: "Graag uit de oppositie raken"

Bij CD&V is Johan Vanden Herreweghen lijsttrekker. 2 en 3 op de lijst zijn de huidige raadsleden Andrée De Rom-Depreter en David Larmuseau. Kersvers jongerenvoorzitter Fernand Van Trimpont kreeg plaats 4.

Vanden Herreweghen, de huidige fractieleider, is duidelijk over de ambities: "Na 18 jaar willen we uit de oppositie komen." Die ambitie is wellicht nog belangrijker dan de tweede, die het aantal zitjes betreft: CD&V had er 7 in 2006 en zou er graag eentje bij doen.

CD&V kwam 6 jaar geleden in kartel op N-VA, maar gaat het dit keer alleen doen. "Of dat in ons nadeel speelt? De N-VA gaat een ander kiespubliek aantrekken", maakt Vanden Herreweghen zich sterk.

De oppositie ziet hoe dan ook mogelijkheden nu een nieuw samengaan van Open VLD en SP.A niet zo evident lijkt: "Er zit wat ruis op de coalitie SP.A/Open VLD", klinkt het. "Het kieslandschap herverkavelt. Er is meer potentieel en perspectief dan 6 jaar geleden." Vanden Herreweghen ziet onder de kiezers een hernieuwde interesse en een "andere dynamiek."

CD&V zet in op veiligheid, een goed ondernemingsklimaat, jongeren en gezinnen en zorg.

N-VA hoopt op 20 procent

Zoals in de meeste gemeenten, wordt met argusogen uitgekeken naar N-VA. De Vlaamse nationalisten proberen het in Geraardsbergen alleen, zonder CD&V. "Peilingen geven ons nationaal 35 tot 40 procent, maar je kan dat niet zomaar extrapoleren naar het lokale niveau", zegt lijsttrekker Filip D'Hose. N-VA hoopt op 20 procent. "Dan hebben we 5 tot 7 zetels en een grote kans om mee te besturen."

D'Hose kruipt graag in de rol van underdog. "Voor ons is het sowieso al geslaagd, want nu hebben we 0 zetels. We kunnen alleen maar vooruitgaan. En het is absoluut onze ambitie om toe te treden tot de coalitie."

Vlaams Belang in kartel met VLOTT

Stéphan Bourlau trekt de lijst van Vlaams Belang, dat in kartel ging met VLOTT. VB levert 10 van de 14 namen op de lijst, VLOTT 4. In die laatste categorie staat, op plaats 3, kasteelheer Alain Corneille die de media haalde door zijn viptentconflict met Ronde van Vlaanderenorganisator Wouter Vandenhaute.

Bourlau hoopt dat zijn ploeg de 4 zitjes van 2006 kan behouden en zegt dat ze vanuit de oppositie toch enkele dingen hebben kunnen realiseren. "We hebben op een respectabele manier samengewerkt." Het kartel schuift als voornaamste punten veiligheid en vervreemding, de drugsproblematiek en het aanpakken van de leegstand naar voren.

Michael Torfs

lees ook