Vechten voor windmolens

De dure prijzen voor energie lokken creatieve voorstellen uit in “De vragende partij” die goed zijn voor milieu én portemonnee: Laat ons samen investeren in windmolens en de winst verdelen. Een win-winsituatie. Maar niet iedereen is het daarmee eens.

Voor of tegen windmolens? Vandaag komt de discussie volop aan de oppervlakte in “De vragende partij”.

 • "Ik stel voor dat er zoveel mogelijk windmolens geplaatst worden, gelijk waar." (Izegem)
 • "ik stel voor dat er in Ruisbroek geen windmolens meer bij komen." (Puurs)

De meningen lopen dus fors uiteen. Het eerste voorstel is voor windmolens. Het tweede is tegen. Allebei zijn ze onvoorwaardelijk. Meestal verloopt de discussie veel genuanceerder en meer gemotiveerd.

De voorstanders van windenergie zijn in de meerderheid. Zij wijzen, uiteraard, vooral op de ecologische voordelen, maar gebruiken ook meer aardse argumenten:

 • "Ik wil dat we in Lennik met alle 3.000 gezinnen samen investeren in 3 Lennikse windmolens. Deze leveren ons goedkopere, duurzame stroom voor alle Lennikse gezinnen gedurende 20 jaar." (Lennik)
 • "Ik stel voor dat jullie ons aan goedkope energie helpen door mee te investeren in windmolens, misschien kan de bevolking zelf mee helpen in vorm van een volkslening." (Kortrijk)

Ze willen dus dat de gemeente de inwoners helpt om samen te investeren in windmolens om hun energie goedkoper te maken.

Ook water en zon

De groene energie zorgt voor nog meer inspiratie. Er zijn ook andere alternatieve bronnen die een duwtje in de rug kunnen krijgen van het gemeentebestuur.

 • "Ik stel voor dat men een onderzoek doet of men van de aftappunten van het kanaal Bocholt - Herentals alternatieve stroom kan opwekken dmv. waterkrachtenergie zoals bij de sluis van Bocholt." (Neerpelt).
 • "Dat de gemeente zonnepanelen legt op daken van mensen die dat niet zelf kunnen betalen. Men betaalt dan niet langer Electrabel voor kernenergie, maar de gemeente voor dit groene initiatief!" (Evergem)
 • "Ik stel voor om op zoveel mogelijk plaatsen een warmtekrachtkoppeling te installeren (zwembad, rusthuis, ziekenhuis,...) om zo de chantage van Electrabel en de demagogie van Elia te doorbreken." (Sint-Niklaas)

Slagschaduw

Natuurlijk is niet iedereen blij met windmolens. Dat bleek al in het voorstel uit Puurs dat een bouwstop wil. De bezwaren leven vooral bij mensen die dicht bij een molen wonen:

 • "Hou aub uw been stijf wanneer het aankomt op de inplanting van windturbines op amper 250 of 300 meter van woonzones of middenin natuurgebieden. De schrik ivm geluidsoverlast en slagschaduw zit er in." (Erpe-Mere)
 • "GEEN wildgroei van windmolens nabij woongebied en het Schelde-landschap!!!" (Avelgem)
 • "Graag had ik nogmaals het probleem van de windmolens in Kachtem onder de aandacht gebracht (…): leidend tot slagschaduw waarbij er geen aandacht aan de overlast wordt gegeven."

De lijsttrekkers begrijpen het ongenoegen over de dagelijkse hinder van windmolens. Ook in Puurs. Ze erkennen allemaal dat er al meer dan genoeg windmolens staan in hun gemeente. CD&V-burgemeester Koen Van den Heuvel formuleert het zo:

“In onze gemeente staan 5 windturbines. We vinden dat de gemeente Puurs hiermee haar bijdrage heeft geleverd. Meer windturbines brengt de ruimtelijke draagkracht in het gedrang. De jongste aanvragen voor nieuwe turbines hebben we dan ook negatief geadviseerd.”

De oppositiepartijen zitten op dezelfde lijn. Alle lijsttrekkers in Puurs zijn dus principieel voor groene energie. Toch komt er een bouwstop, omdat er al meer dan genoeg lawaai en horizonvervuiling is.

Voorstanders tonen begrip

Ook de voorstanders van windmolens willen met die ongemakken rekening houden, zo blijkt uit hun voorstellen. Ze reiken concrete plaatsen aan waar die windmolens kunnen staan zonder omwonenden te storen:

 • "Ik stel voor dat er eindelijk eens windmolens geplaatst worden langsheen de E17, zoals in Berlare, maar dan aan Lokerse zijde. Het zicht is toch al 'vervuild' en het komt iedereen ten goede. "(Lokeren)
 • "Ik stel voor dat ons verlieslatende vliegveld wordt gesloten en vervangen door een windmolenpark: burgers kunnen hun spaarcenten zinvol investeren, groene energie voor de vele KMO's van Wevelgem."

In andere gemeenten ontwikkelt zich de identieke discussie en trekken politici hetzelfde besluit. Vechten tegen windmolens is in Vlaanderen dus zinloos, tenzij er al meer dan genoeg staan of als ze vlak bij woningen geplaatst worden.

Erik Wijnen

Meest gelezen